I förra veckan beviljade Mark- och miljödomstolen ett nytt utökat miljötillstånd till gruvbolaget Kaunis Iron.
Det gör det möjligt för Kaunis Iron att starta två nya dagbrott, Sahavaara och Palotieva, i Pajala kommun.
Det betyder oerhört mycket för den lilla Tornedalskommunen.
"Nu får Pajala en långsiktig trygghet för dem som jobbar i gruvverksamheten men även för lokala företag som är leverantörer. Det här ökar också kommunens möjligheter till att attrahera fler till Pajala för att leva och arbeta i", understryker kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) i en kommentar på Facebook.
Det är ingen överdrift att beskriva gruvverksamheten i Kaunisvaara som en basnäring och viktig motor för hela Tornedalen.
Enbart under 2021 återinvesterade bolaget närmare 400 miljoner kr i Pajala kommun och ytterligare 615 miljoner kr i regionen.
200 gruvjobb genererar skatteinkomster och arbetstillfällen även hos restauranger, hotell, frisörer, åkerier och andra lokala näringar. Till exempel är Kaunis Iron en stor beställare av städtjänster hos Samhall.
Men beslutet handlar inte bara om framtiden för Pajala och gruvbolaget. Det ökar också möjligheterna att stärka Sverige som gruv- och mineralnation.
Det är en signal om att det faktiskt går att öppna nya gruvor i Sverige.
"Nu har det gått 10 år utan att det öppnat en ny gruva i Sverige. Och nu får Kaunis Iron tillstånd att öppna två nya dagbrott. Det här är stort", säger helt riktigt Tobias Kluge, jurist hos branschorganisationen Svemin.
Som påpekats många gånger på NSD:s ledarsida finns dessutom fantastiska möjligheter att stärka Sverige som gruvland. Vi vet att den gröna omställningen kommer att kräva massor av metaller och mineral.
Vindkraftverk, elbilar, solcellsparker, nya järnvägar och andra klimatvänliga grejer uppstår inte ur tomma intet. Det krävs metaller och mineral – och följaktligen gruvor – för att de gröna investeringarna ska kunna bli verklighet.
Och det är givetvis en fördel om utvinningen i så stor utsträckning som möjligt kan ske i Sverige, ett land som har stora mineraltillgångar och ligger i framkant när det gäller arbetet för social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet.
Det handlar om jobb och ekonomi men också miljö- och säkerhetspolitik. Självförsörjningen behöver bli större.
Det är bra om Sverige och EU slipper beroendet av import från Ryssland, Kina, Kongo och andra tvivelaktiga regimer runtom i världen.
Därför finns goda skäl för många fler än Pajalaborna att jubla över beskedet från Mark- och miljödomstolen.
Det är ett stort och viktigt steg åt rätt håll i många avseenden.