Jag stod på Tahrirtorget några månader innan Egyptens första val. Det torg som blivit en symbol för befrielse. En diktator hade störtats, och på kort tid skulle nu partier bildas och val genomföras.
En man berättade att Tahrirtorget är en trygghet för honom. Han sa att det egyptiska folket vill ha demokrati, och den dag någon försöker stjäla deras frihet kommer han att gå dit igen.
Och nu står de där igen, tusentals människor.
”Det är revolution i luften, vi står på torget och tänker stanna här” skriver en bekant till mig. Han är på Tahrirtorget i Kairo, jag på ett fik i Luleå. Efter flera dagar av gigantiska demonstrationer mot presidenten Muhammad Mursi meddelade militären att de avsatt honom.
Är det en militärkupp eller folkets vilja? Det verkar vara både och. Men oavsett hur stort folkligt motstånd det finns mot presidenten, är det oroväckande när militär bestämmer om en folkvald ledare ska få sitta kvar eller inte.
”Mursi kom med valurnan, då ska han också avsättas med valurnan, inte med våld. Vad är annars meningen med val och demokrati?” säger en förtvivlad Mursianhängare på nyheterna.
Det egyptiska folket återvände till torget den sista juni, ett år efter att Mursi blev president. Några menar att anledningen till missnöjet är att Mursi gett för mycket makt till några religiösa grupper. Men de flesta menar att han inte höll sina vallöften. Arbetslösheten är hög, och ekonomin har inte blivit bättre. Protesterna växte, och till sist sa militären att presidenten hade två dygn på sig att hitta en lösning.
Muhammad Mursi blev avsatt. Nu rapporteras militären ha stängt tv-kanaler som är trogna den forna presidenten. Anhängare till det Muslimska Brödraskapet ska ha blivit beskjutna när de bad i en moské. Enligt organisationen Humans rights watch ska 91 kvinnor ha våldtagits omkring Tahrirtorget de senaste dagarna.
Det är oacceptabelt. Militären bär nu ansvaret för att detta inte leder till en våldsspiral.
Utrikesminister Carl Bildt (M) sa till Dagens Nyheter att den arabiska vårens glöd har falnat, och att hela begreppet arabisk vår börjar framstå som malplacerat.
Få politiska ledare vill kalla det som hänt i Egypten för militärkupp, utan nöjer sig med att uppmana landet att snabbt hålla nya val. Den demokrati folket i Egypten har kämpat för får inte tappas bort.
På Tahrirtorget jublar människor. Genom att följa sociala medier får man nästan känslan av att vara där. I realtid lägger människor upp bilder på sig själv, sina vänner och tusentals andra som firar att Muhammad Mursi inte längre är president. En person kommenterar att ”Mursi är borta, men demokratin är inte här”. När något som det här händer är det svårt att se hur det ska sluta. Men när demokrati är målet måste det första steget vara att utlysa nyval, och se till att det genomförs.
Jag hoppas att Carl Bildt inte får rätt när han menar att den arabiska vårens glöd har falnat. Jag hoppas att vi om några månader får se jublande människor på Tahrirtorget igen, men den gången när det egyptiska folket i demokratiska val utsett en ny president.