Undvik förenklad analys

Centerpartiet hade knappast gjort ett bättre val om det övergivit sin mittenposition, gått längre åt höger och närmat sig SD.

Under torsdagen meddelade Annie Lööf sin avgång som partiledare för Centerpartiet. Lööf har varit partiledare sedan 2011.

Under torsdagen meddelade Annie Lööf sin avgång som partiledare för Centerpartiet. Lööf har varit partiledare sedan 2011.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2022-09-15 15:35
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Efter Centerpartiets tillbakagång i valet och Annie Lööfs avgång lär ett antal högerkommentatorer gapa om att det visar att partiet valde fel väg när det började samarbeta med Socialdemokraterna efter det oklara valresultatet 2018.

"Titta! Så här illa går det när man samarbetar med sossarna", lyder den slappa analysen.

Men verkligheten är inte fullt så enkel. Snarare är Centerpartiets resultat ännu ett tecken på att ett mindre parti nästan alltid förlorar på att samarbeta med ett större. Till exempel hade Centerpartiet en nedåtgående trend även under regeringssamarbetet med Moderaterna 2006-2014.

I valet 2006, när den gamla borgerliga alliansen tog över regeringsmakten, hade Centerpartiet starka 7,88 procent. Sedan rutschade partiet ned till 6,56 procent 2010 för att sedan landa på 6,11 procent 2014.

Med andra ord: Centerpartiet hade ett sämre resultat 2014 – efter åtta år i en M-ledd regering – än årets valresultat på 6,7 procent. 

Därför går det inte att dra slutsatsen att Centerpartiet mår bättre av att samarbeta med moderater än socialdemokrater.

Noterbart är dessutom att Liberalerna, som valde att hoppa av Januariavtalet med Socialdemokraterna och istället tog ett par rejäla kliv åt höger, gör ett betydligt sämre val än Centerpartiet.

Liberalerna landar på 4,6 procent i årets val. Det är sämre än 2018, när partiledaren Jan Björklund hade en tydlig linje mot Sverigedemokraterna. Då fick Liberalerna 5,49 procent.

Med all säkerhet hade Liberalernas valresultat dessutom varit ännu sämre om inte ett antal moderater hade börjat tala om att stödrösta på partiet när det låg på 3,6 procent i den stora SCB-mätningen i maj. 

Det räddade antagligen Johan Pehrsons parti från att göra ett ännu sämre val, kanske rentav från att hamna under fyra procentsspärren. Enligt SVT:s vallokalsundersökning, Valu, röstade hela 25 procent av Liberalernas väljare på Moderaterna i valet 2018. Det säger en del.

Således är det svårt att tro att Centerpartiet hade lyckats bättre om det övergivit sin mittenposition, gått längre åt höger och närmat sig SD. 

Vidare är det värt att uppmärksamma att både Moderaterna och Kristdemokraterna tappar mark jämfört med föregående val, även om Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) nu gör alltför att framställa sig som valets stora vinnare. Ebba Buschs gapiga högerretrorik har faktiskt stöd av färre väljare än Annie Lööfs pragmatiska mittenpolitik.

Det är Centerpartiets egen sak att bestämma sin kurs inför framtiden. Men en sak är i alla fall säker: Det finns inga garantier för att en mer SD-vänlig hållning och ökad högervridning kommer att ge partiet bättre valresultat.