Misslyckande för högern

Marknadslösningarna fixar inte allt.

"Avregleringen av bilprovningen blev ingen succé", skriver NSD:s Olov Abrahamsson. Kommunalrådet Anne Jakobsson, Överkalix, är en av dem som kritiserar förändringarna.

"Avregleringen av bilprovningen blev ingen succé", skriver NSD:s Olov Abrahamsson. Kommunalrådet Anne Jakobsson, Överkalix, är en av dem som kritiserar förändringarna.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-05-05 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

2010 bestämde sig den dåvarande M-ledda regeringen för att avreglera och privatisera delar av Svensk Bilprovning.

Det var svårt att se något vettigt motiv för förändringen. Det fanns inget folkligt missnöje med hur bilbesiktningen fungerade före 2010. Bilisterna klagade inte över priser, service eller tillgänglighet.

De flesta upplevde att det fungerade ganska smidigt före 2010. Du fick en tid, åkte till din station och fick bilen granskad från topp till tå – allt i syfte att öka trafiksäkerheten och tryggheten för oss alla. Jämfört med andra länder skedde det även till en relativt billig penning.

Därför är det svårt att se att avregleringen hade några andra motiv än rent ideologiska. 

Enligt högerns enkla ideologiska handbok är nämligen privatisering och marknadsanpassning alltid bättre än statlig verksamhet, även om det som i det här fallet saknades sakliga argument för att ändra på saker och ting.

Det talades om att ökad konkurrens skulle leda till lägre priser. Men i realiteten har resultatet blivit det motsatta.

Riksrevisionen har granskat effekterna. Mellan 2010 och 2019 ökade priserna för bilprovningen med 59 procent samtidigt som konsumentindex ökade med 10 procent under samma period.

Med andra ord: På den avreglerade bilprovningsmarknaden har priserna alltså ökat betydligt mer än samhället i övrigt. 

Vidare talade ansvariga statsråd om att tillgängligheten och servicen skulle bli bättre i glesbygden, när det kom in fler privata aktörer på marknaden. Men i realiteten har det skett en nedrustning av verksamheten i många små mindre orter.

Överkalix är en av de drabbade kommunerna. I oktober 2020 kom beskedet att den mobila stationen i Överkalix försvinner, vilket innebär att fordonsägarna numera tvingas till långa resor för bilbesiktningen.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) konstaterar att Riksrevisionens rapport ger Socialdemokraterna rätt i den kritik som partiet riktade mot avregleringen 2010. 

"Det här är ett marknadsmisslyckande", säger han i en TT-intervju.

Eneroth är inte heller främmande för att återreglera bilprovningen.

"Om inte branschen inte klarar en bra täckningsgrad och kan finnas i hela landet, då är jag beredd att gå in och reglera", säger han.

På högerkanten har det emellertid varit tyst om Riksrevisionens rapport, vilket man kan förstå. Den är ju inget lysande facit för borgerlig privatiserings- och avregleringspolitik.

För andra finns dock all anledning att påminna om misslyckandet inför valet 2022. Det visar farorna med att släppa fram regeringar som är förblindade i sin tro på att marknaden alltid fixar allt till det bästa för alla.