Den M-ledda regeringen 2006-2014 hade en enkel syn på bygg- och bostadspolitiken. Låt bara marknaden sköta sig själv så fixar sig saker och ting, löd den simpla doktrinen.
Bland annat beslutade den borgerliga regeringen att skrota det statliga investeringsstödet för byggandet av hyresrätter och studentlägenheter. Staten skulle inte lägga sig i, enligt den marknadsliberala handboken.
Resultatet av denna politik var emellertid förskräckande. I en rapport 2013, efter sju år med högerpolitik. konstaterade Boverket att byggandet låg på historiskt låga nivåer och att bostadsbristen blivit ett allvarligt hinder för tillväxten i Sverige. Liknande kritik framfördes även från EU-kommissionen, IMF och Finanspolitiska rådet.
Det var också ett av skälen till att Socialdemokraterna och den rödgröna regeringen återinförde investeringsstödet i statsbudgeten efter maktskiftet 2014. Det var en satsning för att få fart på investeringarna och bostadsbyggandet i Sverige.
Tvivelsutan har stödet också haft effekt. Bostadsbyggandet har i princip fördubblats sedan Moderaterna fick lämna regeringskansliet 2014 och investeringsstödet har spelat en roll.
Åren 2017–2020 har cirka 33 000 hyreslägenheter beviljats statligt investeringsstöd. Utöver detta har nära 5 800 studentbostäder beviljats stöd under samma period. Fler har fått chansen till en bostad med rimlig hyra.
Det är resultat som borde leda viss eftertanke och omprövning av de marknadsliberala doktrinerna hos högerpartierna. Men icke.
I höstens budgetmotioner väcker M, KD, SD, L och C på nytt förslaget om att avskaffa investeringsstödet.
Hyresgästföreningen reagerar med rätta starkt.
"Vi är bekymrade över deras politik. Det är som att de inte förstått att det här är ett helt centralt verktyg i bostadsförsörjningen", säger Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, i en intervju med webbtidningen Dagens Arena.
Hofverberg pekar på att stödet haft betydelse för att hålla nere hyrorna i nyproduktionen. Enligt Hyresföreningen är hyran för en trea på 70 kvadratmeter, utan stöd, omkring 11 500 kr i månaden. Med investeringsstödet ligger den på drygt 9 000 kr.
"Det är ganska stor skillnad och det gör att nyproduktion, som är dyrt, det kommer man aldrig ifrån, blir överkomligt för många fler. Det är det som gör att det kan byggas, för det finns en efterfrågan som annars inte hade funnits", säger han till Dagens Arena.
Om detta bör också fler än Hyresgästföreningen tala inför valet 2022.
Budgetmotionerna är tydliga. En ny högerregering kommer att avskaffa investeringsstödet.