I riksdagens budgetomröstning lyckades M, KD och SD få igenom en reservation som betyder en omfördelning av (beroende på hur man räknar) 10 eller 20 miljarder kr i regeringens förslag.
Det är en marginell förändring (1-2 procent) i en statsbudget som omspänner mer än 1 100 miljarder kr. Men även en sådan förändring kan ge stora lokala konsekvenser.
I NSD 6 december konstaterar kommunalrådet Claes Nordmark (S) att slopandet av investeringsstödet, som var en del av högerpartiernas budget, slår hårt mot bostadsbyggandet i Boden. Det innebär ett tvärstopp för byggföretaget Jekabs planer för Sävast och Prästholmen.
I Sävast planerade Jekab att bygga ett fyravåningshus med 36 lägenheter och på Prästholmen övervägde företaget på att bygga ett helt bostadsområde med flerfamiljshus. Men beslutet om att skrota investeringsstödet gör att investerarna tvekar och att allt nu läggs på is.
"Det vore extremt olyckligt om någon av Jekabs satsningar förskjuts eller inte alls blir av på grund av att M-, SD- och KD-budgeten röstades igenom. Vi behöver ett högt tempo i lägenhetsbyggandet i norra Sverige, men när högerblocket tog bort investeringsstödet så kastar det grus i maskineriet. De tycks endast fokusera på utvecklingen i storstäderna och inte i norr", säger Claes Nordmark.
Boden är dessutom inte den enda kommun drabbas.
Slopandet av investeringsstödet påverkar byggandet i hela Sverige.
Det räcker med att studera utvecklingen med respektive utan det statliga investeringsstödet.
Efter regeringsskiftet 2006 skrotade den M-ledda regeringen investeringsstödet. Enligt de marknadsliberala doktrinerna skulle ju byggandet sköta sig själv utan politisk inblandning.
Men det var ingen bra idé. I en rapport 2013, efter sju år med högerpolitik, konstaterade Boverket att byggandet låg på historiskt låga nivåer och att bostadsbristen blivit ett allvarligt hinder för tillväxten i Sverige.
Inför valet 2014 gick därför Socialdemokraterna till val på att återinföra investeringsstödet. Något som även blev verklighet under förra mandatperioden.
Tveklöst har det haft effekt. Bostadsbyggandet har i princip fördubblats sedan Moderaterna fick lämna regeringskansliet 2014 – och det nya investeringsstödet har spelat en roll.
Åren 2017–2020 har cirka 33 000 hyreslägenheter beviljats statligt investeringsstöd. Utöver detta har nära 5 800 studentbostäder beviljats stöd under samma period. Fler har fått chansen till en bostad med rimlig hyra.
Det borde vara en fingervisning för väljarna inför valet 2022.
Marknaden fixar inte allt. Även politiken spelar en viktig roll för byggandet i Sverige.