Högern är sig lik

Budgetalternativet är klart och tydligt. Moderaterna håller fast vid sina gamla dogmer.

Ulf Kristersson och hans parti vill ha en ny karensdag i sjukförsäkringen, sänkt sjukpenning, återinförd stupstock, sänkt inkomsttak och hårdare krav för sjukersättning.

Ulf Kristersson och hans parti vill ha en ny karensdag i sjukförsäkringen, sänkt sjukpenning, återinförd stupstock, sänkt inkomsttak och hårdare krav för sjukersättning.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2019-10-08 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Jag hör till dem som längre krävt en upprustning av sjukförsäkringen – senast i en ledare 2 oktober där kravet riktades till nya socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S).

Människor ska inte behöva trilla mellan stolarna. Sjuka ska inte behöva bli socialbidragstagare för att klara vardagen.

Mitt i denna debatt om de, enligt min mening, alltför hårda villkoren i sjukförsäkringen finns emellertid skäl att påminna om att det finns partier som vill göra reglerna ännu tuffare.

LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio har gått igenom Moderaternas budgetmotion och konstaterar att partiet står fast vid dogmen att sjuka blir friskare av att bli fattiga.

Moderaterna kräver:

• En ny karensdag 

• Sänkt sjukpenning 

• Återinförd stupstock 

• Sänkt inkomsttak

• Hårdare krav för sjukersättning 

För utgiftsområde 10 i statsbudgeten (Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning) avsätter Moderaterna ungefär 10,2 miljarder kronor mindre än regeringen. Det är inte småpotatis.

Med andra ord: Det väntar drakoniska neddragningar i sjukförsäkringen om Moderaterna får råda.

Om detta finns också skäl att tala när vi diskuterar dagens bekymmer i sjukförsäkringen. Det är viktigt att komma ihåg att det finns ett regeringsalternativ som vill göra saker och ting ännu värre.

Det är ingen skrämselpropaganda att Moderaterna vill finansiera sina skattesänkningar med kraftiga neddragningar för sjuka och arbetslösa. Det står svart på vitt i partiets egen motion.

Det är dessutom en politik som borde bekymra Moderaternas alla kommunpolitiker runtom i landet.

Stora statliga neddragningar i arbetsmarknadspolitiken, stramare A-kassa och försämringar i sjukförsäkringen får ovillkorligen konsekvenser i kommunerna.

Arbetslösa (som inte längre har A-kassa) eller sjuka (som mister sjukpenningen) ska ju försörjas på något sätt – och då blir det kommunerna som får ta smällen i form av försörjningsstöd (det som förr kallades socialbidrag). Kostnaderna vältras helt sonika över från staten till lokalpolitikerna.

Följaktligen skulle en M-politik på riksplanet även begränsa möjligheterna att satsa mer på vård, skolor och omsorg i kommunbudgetarna.

Det var för övrigt vad som skedde senast M regerade. Under Ulf Kristerssons tid som socialförsäkringsminister 2010–2014 blev mer än 86.000 personer utförsäkrade. Många av dem blev socialbidragstagare.

Det är ingen överdrift att påstå att historien kommer att upprepa sig om Kristersson får chansen att regera på nytt. Moderaternas budgetförslag hösten 2019 visar med all önskvärd tydlighet att högern är sig lik. 

LO:s Kjell Rautio manar därför Ardalan Shekarabi att gå på offensiven och ta en ordentlig fajt med Moderaterna om sjukförsäkringsfrågan.

Det finns stöd att ta i den djupt rotade folkliga och fackliga kritiken mot bristerna i dagens system.