31 januari 2021 är sista dagen för Björn O. Nilssons förordnande som landshövding i Norrbottens län.
Då erbjuds även civilminister Lena Micko (S) och regeringen en gyllene möjlighet att skriva ett stycke historia i norr.
Det känns nämligen som att det är hög tid att utse en kvinnlig landshövding i Sveriges nordligaste län.
Mellan 1638 och 1810, när nuvarande Västerbotten och Norrbotten var gemensamt län, utsågs bara manliga hövdingar. Efter 1810, när Norrbotten blev eget län, har det fortsatt längs samma väg.
Numera är Norrbotten det enda län i Sverige som aldrig haft en kvinna som landshövding!
Det råder dock ingen brist på alternativ för den som vill förnya det regionala ledarskapet i norr.
En lösning vore att återgå till ordningen före 1810 och låta nyutnämnda Umeåhövdingen Helene Hellmark Knutsson basa över både Västerbotten och Norrbotten.
En sådan lösning skulle säkert röra upp del regionala känslor. Men den skulle ge en chans att samordna den statliga länsförvaltningen och spara en del lönekostnader åt statskassan, samtidigt som hela regionen skulle få en landshövding med stort engagemang för forskning, högre utbildning och rymdpolitik.
En mer okontroversiell utväg är att regeringen helt sonika bara behåller den statliga länsbyråkratin i nuvarande form och utser en kvinnlig landshövding för Norrbottens län.
Den som funderar en stund kommer snabbt på ett antal högkvalificerade och kompetenta kvinnor som skulle göra ett bra jobb som hövding i Norrbotten.
Ett exempel är Arjeplogsfödda Anita Johansson, överdirektör hos Transportstyrelsen. Ett annat är barnombudsmannen Elisabeth Dahlin, som har sina rötter i östra Norrbotten. Ett tredje exempel är Cecilia Fahlberg, som tidigare var ordförande för Unionen, Sveriges största fackförbund.
Om Micko känner ett behov av att utjämna balansen mellan röda och blåa hövdingar finns dessutom ett antal borgerliga politiker som borde vara tänkbara.
Dit hör tidigare arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M), f d kommunikationsministern Catharina Elmsäter-Svärd (M), förra M-ledaren Anna Kinberg Batra och numera avgångna EU-kommissionären Cecilia Malmström (L).
Det var förvånande att den S-ledda och jämställdhetsinriktade regeringen inte utsåg en kvinna när landshövdingeresidenset i Luleå stod tomt 2018. Men nu erbjuds ett bra tillfälle att reparera misstaget.
Efter 382 år med manliga hövdingar borde det vara dags för ett kvinnligt ledarskap i landets nordligaste länsstyrelse.