Heltid ska vara en rättighet
Om kommuner och landsting ska kunna locka ungdomar till vård och omsorg så gäller det att erbjuda bättre arbetsvillkor.
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Alla som vill får från årsskiftet heltidsanställningar", meddelade kommunalrådet Yvonne Stålnacke.
Det är ett välkommet besked som manar till efterföljd i andra delar av kommun-Sverige.
Det finns ungefär 200 000 kvinnor som arbetar kortare tid än vad de själva önskar. 13 procent av LO-kvinnorna arbetar mindre än vad de själva vill, enligt LO:s undersökningar.
Störst är problemet bland de yngsta kvinnorna. Drygt 25 procent av LO-kvinnorna under 25 år vill ha längre arbetstid än vad de har i dag.
Luleå och Norrbotten är inget undantag från regeln. Socialförvaltningen i Luleå har många deltidsanställda som vill ha heltidsjobb.
Lokala undersökningar visar att 77 procent av dem vill ha längre arbetstid och 58 procent heltidsanställning.
Kravet är begripligt. Det ofrivilliga deltidsarbetet och de otrygga anställningarna gör att många kvinnor förvägras en lön som det går att leva på. De hamnar i beroende av andra och får mindre makt över sina liv.
Det är en viktig jämställdhetsfråga. Rätten till ett heltidsarbete är avgörande för att kvinnor ska kunna vara fria, ha möjlighet att bryta sig loss från destruktiva förhållanden och ta lika ansvar för familjens försörjning.
Den förra regeringen hade ett färdigt lagförslag om rätt till heltid.
På uppdrag av förre arbetslivsminister Hans Karlsson (s) tog utredaren Gudmund Toijer fram betänkandet "Stärkt rätt till heltidsanställning" (SOU 2005:105).
Sommaren 2006 omformades utredningens idéer till ett regeringsförslag.
Dessvärre kom det ett regeringsskifte emellan innan lagförslaget hann bli verklighet.
Nye arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin (m) gjorde tummen ned för Toijers betänkande och lagförslaget stoppades undan i en kartong i något mörkt hörn av källaren på arbetsmarknadsdepartementet.
Men landets kommun- och landstingspolitiker (som är arbetsgivare för de offentliganställda) behöver inte sitta med armarna i kors och vänta på regering och riksdag.
De kan agera på egen hand - precis som Yvonne Stålnacke och kommunstyrelsen i Luleå.
Det är mycket klok personalpolitik. Om kommuner och landsting ska kunna locka ungdomar till vård och omsorg så gäller det att erbjuda bättre arbetsvillkor.
Därför är det hög tid att förverkliga den gamla fackliga parollen att "heltid ska vara en rättighet och deltid bara en möjlighet".