Hela Sverige i TV-tablån

MIDNATTSSOL. Franska skådespelerskan Leïla Bekhti och svenske Gustaf Hammarsten hade huvudrollerna i tv-serien ”Midnattssol”, som till största delen spelades in i Kiruna.

MIDNATTSSOL. Franska skådespelerskan Leïla Bekhti och svenske Gustaf Hammarsten hade huvudrollerna i tv-serien ”Midnattssol”, som till största delen spelades in i Kiruna.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

LEDARE2017-05-18 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Slussen, knutpunkten mellan Gamla Stan och Södermalm i Stockholm, byggs om. Det har ni NSD-läsare troligtvis koll på.

124 mil från Slussen flyttas en hel stad. Det har stockholmarna knappt hört talas om.

SVT intervjuade förra året personer på både Stockholms och Kirunas gator. Okunskapen i Stockholm var påtaglig. Stockholmskunskaperna i Kiruna var desto bättre.

Det är inte så konstigt. För medan Slussen har fått 147 artiklar i rikstäckande tidningar har bara 22 stycken handlat om Kirunaflytten.

När regionala nyhetsredaktioner läggs ner tar den nationella nyhetsbevakningen allt för ofta slut vid Stockholms tullar. Då måste kulturen kompensera för bristen på medierepresentation.

I Norrbotten är det Filmpool Nord som genom serien Midnattssol placerat mer av Sverige i TV-tablån. Genom Midnattssol fick resten av landet lära känna det, om än dramatiserade, norrbottniska inlandet. Det vackra landskapet, förtrycket den samiska befolkningen möter och flytten av en hel stad.

Alla detaljer stämmer kanske inte. Men det ger oss sörlänningar en bättre bild av Kiruna än vi får på något annat håll.

Den infrastruktur som Filmpool Nord har byggt upp i landets nordligaste delar gjorde inspelningen av Midnattssol möjlig. Något som måste värnas när regeringen nu lägger om svensk filmpolitik.

När kulturminister Alice Bah Kuhnke tillträdde 2014 var filmpolitiken en av frågorna hon skulle ta tag i. Året efter sades det 50 år gamla filmavtalet upp och ersattes av en ny, statligt styrd filmpolitik.

Svensk filmpolitik skulle anpassas till det nya medielandskapet där biografer ersatts av playtjänster.

Branschorganisationen Film & TV-Producenterna menar att den nya filmpolitiken är en vinst för regeringen, men inte för film och tv-produktionen.

Genom att höja momsen på biobesök från sex till 25 procent höjs statens intäkter. Samtidigt minskar stödet till ny film och tv-produktion med 30 miljoner, enligt Svenska Filminstitutet.

Att en branschorganisation ber om mer pengar till just sin verksamhet ska ses på med varsamhet. Men den nya filmpolitiken har mött kritik från fler håll redan från första sekund. Och om film och tv-produktionen nu missgynnas måste regeringen tänka om. Speciellt om det drabbar den regionala produktionen.

För i en tid när vi tittar på mer film och serier än någonsin tidigare måste hela Sverige synas. Oavsett om det är i en dokumentär om flyktingmottagande på landsbygden eller ett morddrama i Kiruna är det något som ger oss alla en bredare bild av Sverige. Och har vi tur lär vi stockholmare oss någonting om en norrbottnisk stadsflytt på vägen.