Fredag 21 januari är det 20 år sedan Fadime Sahindal sköts till döds av sin egen far. Han accepterade inte att dottern ville leva som en fri kvinna i Sverige och hennes rätt att bli kär i vem hon själv så önskade.
Fadime har sedan dess varit en stark symbol för kampen mot hedersvåld och förtryck i Sverige.
Mordet uppmärksammas nu på nytt i SVT-dokumentären "Arvet efter Fadime". Filmarna ställer frågan vad Sverige har lärt under de 20 år som gått sedan mordet.
Klart är att det skett en del. Det har kommit nya bestämmelser för att stärka skyddet mot tvångs- och barnäktenskap. Försök och förberedelse till äktenskapstvång har kriminaliserats. Möjligheten för barn att få dispens för att gifta sig har avskaffats. Straffen för hedersbrott har skärpts.
Strax före jul presenterade även justitieminister Morgan Johansson (S) ett förslag om att hedersförtryck ska bli ett särskilt brott.
Dessutom har det avsatts miljon efter miljon för information och för att öka kunskapen om hedersförtrycket.
Men tyvärr finns fortfarande stora kunskapsluckor runtom i landet. Det visar icke minst granskningen som P1-programmet Kaliber gjorde efter det uppmärksammade bussmordet i Kiruna sommaren 2020, ett annat fruktansvärt brott med botten i en sjuk hederskultur.
Ordet "kompetensbrist" återkommer i programmet. Det fanns inte tillräckligt med kunskap hos ansvariga myndigheter för att bedöma allvaret i hotbilden mot ynglingen som mördades på bussen i Kiruna.
Han hade länge känt sig hotad och sökt hjälp hos socialtjänst och polis. Men det hjälpte inte för att förhindra tragedin. Signalerna nådde inte fram.
Därför gäller det att poliser, socialsekreterare och andra berörda får bättre utbildning för att se och förstå hedersförtrycket.
Vidare behöver statliga myndigheter och kommuner bli bättre på att informera nyanlända om vad som gäller.
Det måste alltid vara tydligt för alla vilka lagar och värderingar som gäller i Sverige. Hederskulturen hör inte hemma i det här landet.
"Oavsett vilken kulturell bakgrund man har bör det vara en självklarhet för varje ung kvinna att både få ha sin familj och det liv man önskar sig. Men tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Och jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen, att ni inte blundar för dem", sa Fadime Sahindal i riksdagen en kort tid före sin alltför tidiga död.
Hennes uppmaning är lika viktig nu som då.
Av anmälningarna som polisen fick under 2020 fick nästan 1000 en markering som visar att brottet kan ha hedersmotiv. Det säger något om vidden av hedersförtrycket i Sverige två decennier efter Fadimes död.