Hårt slag mot Luleå
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
"Anställda i SSAB och LKAB kan sova lugnt", så råvaruexperten Magnus Eriksson i NSD 17 september.
I dag är verkligheten en annan. Dramatiskt minskad efterfrågan tvingar ståljätten SSAB att skära bort över
1 000 jobb. I Luleå försvinner drygt 200 jobb på SSAB Tunnplåt och i dotterbolaget Plannja hotas 120 jobb.
Det är ett hårt slag för Luleå och de berörda. Det handlar om familjer som får svårare att betala mat, kläder och hyror. En kraftigt försämrad a-kassa - i värsta fall försörjningsstöd från kommunen - kommer att bli födkroken för många.
Det är en situation som kräver extraordinära insatser. Arbetsförmedlingen får inte snåla med resurser för de som nu tappar sina jobb. Regering och riksdag får inte tveka att tillskjuta nya arbetsmarknadspolitiska medel.
Det behövs satsningar på arbetmarknadsutbildning och praktikplatser för att motverka en permanent utslagning från arbetsmarknaden. Samhället måste göra allt vad det kan för att de som nu förlorar sina jobb inte passiviseras.
Det är dessutom viktigt att betona att SSAB i grund och botten är ett välskött bolag. Företaget har gått som klockan sedan de värsta krisåren i början på 1980-talet. Under en följd av år har det genererat jättevinster till Sverige och sina ägare.
Men som all annan industriell verksamhet drabbas SSAB av den kraftigt minskade efterfrågan i världsekonomin. Därför kommer SSAB att få genomlida ett antal sämre år. Men det betyder inte att det här är slutet för SSAB och svensk industri.
USA:s roll i värlsekonomin kommer kanske att minska. Men den starka tillväxten i Kina och Indien kommer att bestå även på sikt.
Det innebär att SSAB, LKAB och andra basnäringar har en god framtid framför sig när konjunkturerna vänder uppåt på nytt, för det kommer de att göra.
Därför måste det finnas en beredskap för att hjälpa industrierna att övervintra och ta sig genom de svåra åren.
Det finns ingen anledning att låta en i grund sund industriell verksamhet förfalla på grund av att det går sämre under några år..