Den 14-15 maj samlades företrädare för medlemsförbunden i TCO (Tjänstemännens centralorganisation) till kongress. De firade organisationens 75-årsjubileum och valde om populära Eva Nordmark som ordförande.
Alla TCO-medlemmar var inställda på att Nordmark skulle fortsätta som tjänstemannafackens frontfigur under många år framåt.
Statsminister Stefan Löfven hade emellertid andra planer när Ylva Johansson flyttade till Bryssel för att bli EU-kommissionär. Han tillfrågade Eva Nordmark om att bli ny arbetsmarknadsminister – och fick ett ja.
TCO har emellertid snabbt vaskat fram ett nytt starkt ordförandeämne.
Under måndagen väljs med all sannolikhet Therese Svanström, kanslichef hos fackförbundet Unionen, till ny TCO-bas vid en extrainkallad kongress.
"Att bli föreslagen att leda världens starkaste tjänstemannarörelse gör mig stolt och glad. Om jag väljs vid kongressen är mitt mål att skapa ett ännu större inflytande för TCO-förbundens medlemmar", säger Svanström i ett pressmeddelande.
Utgångsläget är gott. Eva Nordmark lämnar efter sig ett välskött fögderi.
Vid årsskiftet hade de 14 TCO-förbunden sammanlagt 1,4 miljoner medlemmar. Det betyder att medlemsantalet i TCO har ökat med hela 200 000 medlemmar sedan Eva Nordmark valdes som ordförande 2011.
Det är bara en tidsfråga innan tjänstemannafacken har fler medlemmar än arbetarnas LO.
Svanström tar dock inte över ett självspelande piano. Det väntar hårt arbete för henne och övriga i TCO-ledningen.
Den fackliga organisationsgraden bland tjänstemän (73 procent) är visserligen högre än hos arbetare (61 procent). Men det betyder inte att TCO-förbunden kan luta sig tillbaka och vila på gamla lagrar.
Arbetsmarknaden fylls ständigt på med nya generationer och människor som behöver övertygas om vikten och värdet av facklig organisering. Medlemsvärvning och medlemsvård måste ständigt stå i fokus för den fackliga verksamheten.
Det finns dessutom många fördomar och mycket okunskap att bekämpa. Många ungdomar tror att kollektivavtal är något som har med kollektivtrafiken att göra. Långtifrån alla vuxna begriper fackets betydelse för schyssta löne- och arbetsvillkor.
Därför gäller det att TCO, liksom LO och Saco, är ihärdiga och ständigt talar om meningen med föreningen, kollektivavtalen och arbetsrätten.
Den fackliga nyrekryteringen och opinionsbildningen är lika viktig nu som när TCO grundades vid en konstituerande kongress 11 juni 1944.