Under fackförbundet IF Metalls kongress i Göteborg var många ombud kritiska mot utvecklingen inom statliga Samhall, ett bolag som en gång i tiden skapades för att skapa meningsfulla jobb åt personer med olika former av funktionsnedsättningar.
"Det är bara vinst som gäller för cheferna på Samhall nu. Våra medlemmar klarar inte den stress och press som det innebär. Avdelningen får ta emot samtal från medlemmar som gråter. Det går inte", sa till exempel Kenneth Hasselberg, ombud från Blekinge.
Kritiken är inte ny. Både tidskriften Dagens Arbete och SVT:s Uppdrag Granskning har visat att Samhall under lång tid varit på väg bort från sina ursprungliga idéer.
Krav på vinst, lönsamhet och effektivitet drabbar redan utsatta grupper på arbetsmarknaden. Många kan och orkar inte längre arbeta hos Samhall eftersom arbetsuppgifterna blivit för svåra och tunga. Svaga sorteras bort.
Därför ställde sig IF Metalls kongress bakom en motion om att Samhall återigen ska bli vad det en gång var tänkt att vara, "det vill säga ett företag utan vinstintresse, och där var och en har möjlighet att utvecklas efter sin egen förmåga".
Det är verkligen inte för mycket begärt. Det går inte att ha samma krav på Samhall som SJ, Sveaskog, LKAB eller Vattenfall.
Ett företag som Samhall måste ha en annan inriktning och andra prioriteringar. Människan måste alltid gå först i den typen av verksamhet. I annat fall finns ingen mening med att ha något som Samhall.
Den tidigare S-regeringen gjorde en översyn av Samhall. Den var klar redan 2017 och Statskontoret konstaterade att regeringens uppdrag till bolaget måste förändras.
Om styrningen fortsätter som i dag innebär det sannolikt att kraven ytterligare kommer att skärpas på dem som anställs vid Samhall, skrev Statskontoret. I klartext: Utsatta grupper drabbas.
Men sedan dess har i princip inget hänt. Ministrar har kommit och gått – problemen har bestått. År efter år.
Det kan bara betecknas som ett stort misslyckande för den tidigare S-regeringen.
I oktober 2021 manade riksdagen även regeringen att tillsätta en ny oberoende utredning om Samhalls roll och funktion. Men det som behövs är inte en ny segdragen utredningsprocess utan ett stycke politisk handlingskraft.
FUB har presenterat en lösning som innebär att Samhall delas upp i tre divisioner där en del av bolaget inte behöver tjäna pengar. Där kan personer med funktionsnedsättning arbeta utan att behöva känna press och stress.
Det är en konstruktiv idé som ansvarskännande politiker i regering och riksdag snabbt borde göra till sin egen.
Det är hög tid att regering och riksdag lägger fast en ny kurs för Samhall. Den nuvarande linjen håller inte.