Under onsdagen kunde radio-Ekot avslöja att intresset för att leta mineral i Sverige sjunker för andra året i rad.
"En stark anledning är tillståndsprocessen i Sverige som bedöms som väldigt osäker. Det betyder att mycket av det kapitalet och de investeringarna, pengarna har gått till andra regioner i stället", säger Tobias Persson, analytiker vid myndigheten Tillväxtanalys.
I fjol kom det in 130 ansökningar om nya undersökningstillstånd till myndigheten, jämfört med 166 stycken 2018, och 227 året dessförinnan, en drygt 40-procentig minskning på två år, rapporterar Ekot.
Det är en illavarslande utveckling som går stick i stäv med den nationella mineralstrategin, som togs fram 2013 av den tidigare alliansregeringen och fick uppbackning även från Socialdemokraterna.
Då förutspåddes en kraftig expansion för gruvnäringen i Sverige.
”Genom att använda vår mineralresurs på ett hållbart sätt, i samklang med miljö-, natur- och kulturvärden, kan vi skapa jobb och tillväxt i hela landet”, framhöll dåvarande näringsministern Annie Lööf (C).
Det talades om nystart av gruvor runtom i hela Sverige. Men i realiteten har ingenting skett.
"Det var länge sedan en ny gruva öppnades i Sverige. Faktum är att ingen ny green-field gruva har öppnat i Sverige på tolv år, det vill säga en gruva utanför redan existerande gruvområden och som prövats mot gällande lagstiftning (miljöbalken och minerallagen)", konstaterar branschorganisationen Svemin.
Nye näringsministern Ibrahim Baylan (S) har nu utlovat en ny översyn av tillståndsprocesserna.
"Jag har märkt att det finns behov av att se över den lagstiftningen för att få mer effektiva och förutsägbara tillståndsprocesser", sa Baylan i riksdagen 19 december.
Det är definitivt inte för mycket sagt. Siffrorna från Bergsstaten visar att Sverige är på väg att tappa mark som gruvnation. De långdragna och oförutsägbara tillståndsprocesserna gör att investerarna tappar intresse och söker sig till andra länder.
Gruvpolitiken ingår inte i Januariavtalet S, MP, C och L. Men rimligen borde Baylan kunna göra upp med Liberalerna och Centerpartiet även om gruvfrågorna.
”Sverige är idag EU:s ledande gruv- och mineralnation och en del av målet med Sveriges mineralstrategi är att den positionen ska förstärkas”, underströk Annie Lööf som näringsminister för sju år sedan.
Det är en inriktning som Baylan och en bred riksdagsmajoritet borde kunna ställa sig bakom även 2020.