Glöm inte solidariteten!

59 procent av vÀrldens arbetstagare tjÀnar inte tillrÀckligt för att tÀcka sina grundlÀggande behov.

"59 procent av vÀrldens arbetstagare tjÀnar inte tillrÀckligt för att tÀcka sina grundlÀggande behov", konstaterar NSD:s Olov Abrahamsson.

"59 procent av vÀrldens arbetstagare tjÀnar inte tillrÀckligt för att tÀcka sina grundlÀggande behov", konstaterar NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-03-31 06:03
Detta Àr en ledare. NSD:s ledarredaktion Àr socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvÀrderingar.

I vÄr genomförs flera fackliga kongresser i digital form. LO-förbunden Handels, GS Facket, Livs och Seko behandlar motioner, drar upp de facklig-politiska riktlinjerna inför framtiden och vÀljer förbundsledningar.

Det kommer inte att vara nÄgon större dramatik runt dessa samlingar. Fackligt engagerade i Sverige lever i ett land dÀr deras rÀttigheter har en stark stÀllning och Àr respekterade.

ArbetsrÀttsliga lagar och kollektivavtal gör att svenska löntagare inte kan behandlas hur som helst.

SĂ„ Ă€r det inte i stora delar av vĂ€rlden. Nyligen presenterade LO en internationell strategi för perioden 2021-2025 som pĂ„minner om ojĂ€mlikheten i vĂ€rlden. 

Programmet innehÄller en rad uppseendevÀckande siffror. Majoriteten av vÀrldens arbetstagare lever i lÀnder dÀr fria fackföreningar antingen Àr förbjudna eller konsekvent motarbetas av stater och företag. Endast 40 procent av vÀrldens arbetare har ett formellt anstÀllningskontrakt.

Cirka 80 procent av vÀrldens lÀnder respekterar inte rÀtten att förhandla kollektivt. 59 procent av vÀrldens arbetskraft tjÀnar inte tillrÀckligt för att tÀcka sina grundlÀggande behov.

Det Ă€r nedslĂ„ende resultat och en viktig signal till de fackliga företrĂ€dare som kongressar i vĂ„r. 

Det Àr angelÀget att satsa pÄ internationellt solidaritetsarbete för att stÀrka de fackliga rÀttigheterna i vÀrlden.

"NÀr arbetare runt om i vÀrlden tvingas jobba utan anstÀndiga villkor, i farliga arbeten och förvÀgras rÀtten att gÄ med i en facklig organisation Àr det ett hot som drabbar alla arbetare var de Àn finns. För att möta dessa hot krÀvs internationellt samarbete", skriver helt riktigt ombudsmannen Oscar Ernerot pÄ LO-bloggen.

GlÀdjande Àr ocksÄ att utrikesminister Ann Linde (S) och regeringen prioriterar de fackliga rÀttigheterna i sin utrikespolitiska deklaration.

Dels ger Ann Linde besked om att alla pÄ UD ska utbildas om fackliga rÀttigheter som en del av regeringens stora demokratisatsning. Dels betonar hon att arbetet med det svenska initiativet Global Deal fortsÀtter.

Arbetsuppgiften Àr sÄ klart gigantisk. Att förÀndra villkoren för vÀrldens löntagare Àr inte gjort i en handvÀndning.

Men de framsteg som skett i Sverige under de senaste 100 Ă„ren Ă€r möjliga Ă€ven i andra lĂ€nder. Och det spelar roll nĂ€r stora lĂ€nder som Spanien, Argentina och Indonesien samt multinationella företag som Michelin, LÂŽOrĂ©al och Scania sluter upp bakom Global Deal och bestĂ€mmer sig för att lyfta frĂ„gor som rör arbetsrĂ€tt och arbetsmiljö.  

Det Àr smÄ men viktiga steg för att göra vÀrlden ett stycke bÀttre och skapa en schysstare global arbetsmarknad.