Glöm inte pensionärerna!

Även lågavlönade LO-medlemmar ska ha en anständig pension.

Även undersköterskor, lokalvårdare, lagerarbetare och andra lågavlönade LO-grupper behöver trygghet på ålderns höst.

Även undersköterskor, lokalvårdare, lagerarbetare och andra lågavlönade LO-grupper behöver trygghet på ålderns höst.

Foto: Magnus Glans/PPM

Ledare2020-02-19 04:10
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I samband med statsminister Stefan Löfvens regeringsombildning 1 oktober 2019 fick Ardalan Shekarabi (S) en ny ministerportfölj. Den tidigare civilministern utsågs till ny socialförsäkringsminister.

Snabbt har han tagit ett stadigt grepp om sitt nya ansvarsområde. Bland annat har han inlett en offensiv i pensionsfrågan.

I en intervju i Aktuellt i Politiken påminner han om ATP-striden och om hur S tog striden för högre pensioner för arbetare på 1950-talet. Han framhåller att det är en fråga som är lika relevant idag.

"Dagens pensioner är för låga. Har du gjort som samhället velat att du ska göra, har du slitit ett helt yrkesliv ska du ha en ekonomisk trygghet den dagen du går i pension", säger han.

En del har gjorts –  höjd garantipension, höjt bostadstillägg och sänkt skatt för pensionärerna. Men Shekarabi konstaterar att det behövs en särskild insats för lågavlönade som arbetat ett helt yrkesliv och får en blygsam pension.

"Jag tänker på undersköterskor, lokalvårdare och lagerarbetare. Nu måste också deras pensioner öka", framhåller han.

Under valrörelsen 2018 drev därför Socialdemokraterna kravet på ett pensionstillägg, vilket också var en högt prioriterad S-fråga i förhandlingarna om Januariavtalet.

Nu – som ett direkt resultat av punkt 7 i uppgörelsen mellan S, C, L och MP – blir det också en pensionshöjning på drygt 7 000 kr per år för dem som har en pension mellan 11 000 och 14 000 kronor per månad från och med 2021.

Shekarabi nöjer sig dock inte med det. Han och Socialdemokraterna vill också höja ålderspensionsavgiften med 1,29 procentenheter till 18,5 procent för att på sikt kunna förverkliga målet om att alla vanliga löntagare ska ha 70 procent av slutlönen i pension – vilket för övrigt även är helt i linje med kraven från LO och LO:s medlemsförbund.

Vidare vill socialförsäkringsministern även studera de danska reformerna som genomförs nu och handlar om rätten till tidigare pension för människor som slitit ut sina kroppar och inte orkar arbeta fram till ordinarie pension. Han vill gärna göra något liknande i Sverige.

Det är välkomna initiativ och visar vad som är möjligt att göra genom Januariavtalet och regeringsinnehavet.

Med Shekarabi och andra socialdemokrater i regeringsställning finns det helt andra möjligheter att driva på för förbättringar för landets löntagare och pensionärer än om att partiet hade satt sig på läktaren efter valet 2018.