Gideonsson svajar inte

För att citera Ola Magnells klassiska låt: Ingen kommer undan politiken.

Nya LO-basen Susanna Gideonsson, här flankerad av statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionären Ylva Johansson, hör till dem som står upp för samarbetet mellan LO och det socialdemokratiska partiet.

Nya LO-basen Susanna Gideonsson, här flankerad av statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionären Ylva Johansson, hör till dem som står upp för samarbetet mellan LO och det socialdemokratiska partiet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-06-16 06:04
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I en ledare i Dagens Nyheter (ob lib) uppmanas LO (Landsorganisationen) att klippa banden till socialdemokratin.

"I stället för partipolitik borde LO betona fackets roll", menar Dagens Nyheters ledarskribent.

Det är inte första (och knappast heller sista) gången som en liberal ledarsida uppmanar LO att skrota det facklig-politiska samarbetet. Det har varit ett mantra bland borgerliga opinionsbildare i mer än 100 år.

Nya LO-basen Susanna Gideonsson är dock välgörande tydlig om att hon vill slå vakt om och utveckla samarbetet mellan fack och parti. Hon svajar inte.

Gideonsson inser, precis som sina historiska företrädare, att det vore tjänstefel av LO och LO:s medlemsförbund att inte bry sig om politiken. 

Villkoren för svenska arbetare påverkas inte bara via förhandlingar med arbetsgivarna, utan också genom partipolitiska beslut om sjukförsäkring, A-kassa, tandvård, arbetsmarknadspolitik, arbetsmiljölagar och mycket annat.

Eller för att citera Ola Magnells klassiska låt: Ingen kommer undan politiken.

Det råder heller ingen tvekan om att samarbetet mellan S och LO tjänat svenska löntagare väl. Steg för steg har villkoren i arbetslivet förbättrats och demokratiserats.

Också i dagens samhälle är det tydligt att det gör skillnad vem som styr. 

Susanna Gideonsson konstaterar att de ideologiska skillnaderna märkts under hanteringen av coronakrisen.

"Slopat karensavdrag och A-kassereformen är två exempel som knappast kommit från högerregeringar", säger hon.

Noterbart är också att det nya systemet för korttidspermitteringar är ett direkt resultat av de nära relationerna mellan fack och parti.

Efter finanskrisen 2008-2009 noterade Stefan Löfven, då ordförande för IF Metall, att Sverige klarat sig sämre än Tyskland som har en väl fungerande modell för korttidsarbete, ”kurzarbeit”.

Trots att fack och arbetsgivare gjorde upp om krisavtal försvann hela 10 procent av industrijobben i Sverige mellan 2008 och 2009. Motsvarande andel förlorade jobb i Tyskland var bara cirka 2,5 procent.

Därför argumenterade Löven och hans fackliga kamrater för en ny modell för korttidspermitteringar i Sverige. Dels för att trygga jobben. Dels för att bevara näringslivets konkurrenskraft.

Som statsminister har Löfven och hans regering nu förverkligat "kurzarbeit" i svensk tappning. 

Fackets krav har blivit verklighet och enligt Konjunkturinstitutet har korttidspermitteringarna räddat så många som 175 000 jobb i Sverige under coronakrisen.

Det säger något om betydelsen av samarbetet mellan S och LO. Det ger politiken bättre förankring bland vanligt folk och i arbetslivets verklighet.