Var femte barn, knappt 450 000, växer upp med någon förälder som har problem med alkohol. Det betyder inte att nästan en halv miljon barn lever i ett missbrukshem med slag, misär och ständig fylla, men att de lever i risken.
Ungefär 15 procent av alla barn i landet har i någon utsträckning påverkats negativt av att ha vuxit upp med alkoholproblem i sin närhet.
Vi har just lämnat en helg då vuxna dricker som mest. Jag är en av dem. Vi dricker bubbel innan lunch, snaps till sillen, öl vid midsommarstången och så fortsätter det tills rödvinet kommer fram när det ska grillas.
Just det här är problemet med alkohol, att det är socialt accepterad, i många fall också påbjudet. Midsommar är utan tvekan ett sådant tillfälle. Hela firandet dryper av traditioner som inkluderar att dricka. Den som vill avstå måste göra ett aktivt ställningstagande, och inte sällan argumentera för det.
Sedan fortsätter det med semester. Många av oss kommer dricka mer än vi brukar. Det är inte konstigt. Det är ju som fyra veckors sammanhängande helg. De allra flesta klarar det, men inte alla.
Om alkohol uppfanns idag skulle det tveklöst förbjudas, inte bara här utan antagligen i varje land som testade. Det finns inga skäl i världen att tillåta något som är giftig, beroendeframkallande, som man blir stollig av och som orsakar enorm social skada.
Men nu är det redan en del av vår kultur och något vi måste hantera. I Sverige har vi gjort det med att begränsa tillgänglighet. Det har minskat vårt drickande.
Vi som inte har ett missbruk får göra oss åbäket att hålla ordning på Systembolagets öppettider. Vi får det lite krångligare men vi gör det i solidaritet med alla som far illa av alkohol och dess konsekvenser.
När alkohol säljs i speciella butiker, utan kampanjer eller lockpriser, med tydlig kontroll och till ett relativt högt pris slipper den som har ett riskbeteende lockelsen att gå ner på Ica och fylla på en söndagsmorgon.
Ännu en gång vill höger nu spräcka monopolet. De kallar det gårdsförsäljning. En rad utredningar har visat att det inte är möjligt att både ha kakan och äta den, trots att regeringen hävdar motsatsen.
Det svenska alkoholundantaget från EU:s fria rörlighet för varor bygger på att vi har ett monopol. Om vi öppnar för andra än Systembolaget att sälja alkohol så har vi per definition inte längre ett monopol.
Det börjar med gulliga äppelodlare på Österlen som säljer cider eller lyxig gin på lokala destillerier. Men det slutar inte där. När proppen är ur så är den.
Lite som med friskolereformen. Där trodde man att det skulle innebära små rara byskolor eller pedagogiskt nyskapande inriktningar. Men nu står vi här med en marknadsskola och enorma vinstdrivande koncerner som plockar skattepengar och delar ut glädjebetyg.
Man måste tänka efter före helt enkelt.
Systembolaget kommer kunna finnas kvar. De har brett sortiment och bra service, men de kommer konkurrensutsättas på samma marknad som alla andra som säljer alkohol.
Precis som att de kommunala skolorna också drabbas av att våra barns utbildning blir en fri marknad så kommer den svenska alkoholpolitiken förändras av konkurrens. Och ja, i båda fallen drabbas barn.
Det kommer dröja ett tag innan EU förstår vad vi gjort, men när de ser att vi frångått monopolet så måste vi släppa in alla andra producenter på lika villkor. Då kommer det inte handla om någon lokal äppelodlare som får sälja några flaskor till besökare.
När den fria rörligheten rullar in har alla som säljer alkohol fri tillgång till den törstiga svenska marknaden. Det skulle då vara en konkurrensnackdel för en butik att inte ha en hylla med öl, vin och sprit mellan läsken och chipsen.
Nej, så kallad gårdsförsäljning är varken gullig eller lokal. Den är porten till ökad tillgänglighet av ett beroendeframkallande gift som hundratusentals barn redan idag lever i sviterna av.