För två år sedan inledde Fredrik Reinfeldt (M) sitt tal i Almedalen med att prata om rymden. Förra året pratade han om jobbpakten. I går presenterade Moderaterna satsningar på jämställdhet och mot ungdomsarbetslöshet. För att vinna valet, måste de vinna kvinnorna. För att vinna jobbfrågan måste de få ner arbetslösheten bland unga. Men vad de egentligen gör är att städa upp efter sina egna reformer, och kalla det satsningar.
”Vi vill slopa de differentierade a-kasseavgifterna, vilket leder till att 2,3 miljoner människor får sänkt a-kasseavgift” meddelade Fredrik Reinfeldt på en presskonferens i Almedalen igår. När Alliansen fick makten 2006 så gjordes flera snabba förändringar.
Avgiftshöjningar och regeländringar i a-kassan var en sådan sak. Det ledde till att under 2006 och 2007 lämnade 405.000 personer a-kassan. Nu, efter sju år, backar Moderaterna och kallar det satsning.
Den höga arbetslösheten bland unga är en plåga för den allians som gick till val på ”arbetslinjen”. Arbetslösheten vägrar gå ner, trots jobbskatteavdrag och sänka arbetsgivaravgifter. Förra året i Almedalen pratade Fredrik Reinfeldt om jobbpakten.
Han hade nog hoppats att i år skulle det finnas bilder där han, LO och Svenskt Näringsliv skakar hand. Bilden skulle utstråla att regeringen hittar breda lösningar. Men det finns inga bilder där de skakar hand, eftersom pakten sprack. På årets presskonferens där han presenterade satsningarna mot ungdomsarbetslöshet sa han att många branscher har slutit avtal som liknar jobbpakten.
Trots att pakten han försökte skapa har fallit samman, försöker han med hjälp av konstgjord andning få den att verka levande.
Fem punkter för ett mer jämställt arbetsliv presenterades av Anna Kinberg Batra, gruppledare. Hon pekade bland annat på det ojämställda uttaget av föräldraförsäkringen.
Det gör att pappor tappar tid med sina barn. Det gör också att kvinnor hamnar efter på arbetsmarknaden. I Försäkringskassans rapport där man analyserat uttaget från 2011 ligger Norrbotten på ett riksgenomsnitt. Tre fjärdedelar tas ut av kvinnorna, och en fjärdedel av männen. I Arvidsjaur, Pajala och Luleå tar männen ut något fler dagar.
Om det fortsätter i samma takt som nu kommer det ta 30 år innan föräldrarna delar lika, enligt tjänstemannaorganisationen TCO som varje år gör en sammanställning.
Moderaternas lösningar är luddiga. De vill stimulera fram ett jämnare uttag av föräldradagarna. Om de menade allvar med att det verkligen är viktigt att dela lika hade ett bättre förslag varit att knyta tiden individuellt till de olika föräldrarna.
Det är ett år kvar till valet, och regeringen har flera gånger kritiserats för att vara trött och idéfattig. Så om de upprepar ordet ”satsning” tillräckligt många gånger kanske ingen frågar om Alliansen bara backar från sina egna förslag. Då kanske ingen frågar om förra årets jobbpakt och en önskan om mer jämställdhet verkligen är nya saker. Och om Fredrik Reinfeldt säger tillräckligt högt att de nu ska satsa på arbete, påpekar kanske ingen att han varit statsminister i sju år.