Från Lööf till Demirok

Det blir svårt för högern att vinna valet 2026 om Centerpartiet håller fast vid Annie Lööfs linje.

Annie Lööf lämnar som rollen som partiordförande (C) i samband med extrastämman 2 februari. Muharrem Demirok föreslås som ny ordförande.

Annie Lööf lämnar som rollen som partiordförande (C) i samband med extrastämman 2 februari. Muharrem Demirok föreslås som ny ordförande.

Foto: Caisa Rasmussen/TT

Ledare2023-01-31 15:45
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

18 januari deltog Annie Lööf (C) i sin sista partiledardebatt i riksdagen. Där blev hon ordentligt avtackad av sina partiledarkollegor.

"Hon har stått stadigt, för jämställdhet, för rättsstatens principer och för alla människors lika värde. Rakryggad och stolt har hon tagit ansvar för Sverige även när det har blåst som hårdast och när hatet och hoten har kastat skuggor över hennes eget liv", sa tidigare statsministern Magdalena Andersson (S) som samarbetade nära med Lööf under mandatperioden 2018-2022.

Nu blir det sannolikt Muharrem Demirok som tar över ordförandeklubban i Centerpartiet. Han är valberedningens förslag inför extrastämman 2 februari. 

Mycket av den massmediala uppmärksamheten har hittills kretsat kring att Demirok dömts för misshandel två gånger i sin ungdom, senaste gången 1995 när han var 22 år.

Det är givetvis besvärande. Men det är svårt att se att domarna ska ligga honom till last för resten av livet.  

Tydligen har han gjort ett bra jobb både som kommunalråd i Linköping och som långvarig företrädare för Centerpartiet. Därmed är det svårt att se att det han gjorde på fyllan och villan i ungdomen – för snart 30 år sedan – ska diskvalificera honom från uppdraget.

En del menar också att det är en försvårande omständighet att Demirok har haft dubbla medborgarskap. Han är född i Sverige men har turkiska föräldrar.

På ledarsidan i Söderhamns-Kuriren (C) menar dock Frida Demervall att det bara handlar om "ett osmakligt misstänkliggörande". Till exempel har ingen ifrågasatt KD-ledaren Ebba Bushs nationella lojalitet, trots att hon är medborgare i både Norge och Sverige. 

Demirok har dock själv bestämt sig för att avsluta sitt turkiska medborgarskap för att det inte råda ska råda några som helst oklarheter om var han hör hemma.

Därmed kanske vi nu kan få mer fokus på vilken politik som han och Centerpartiet vill driva framgent. En del av svaret finns i en intervju i Liberal Debatt där Demirok berättar om sina hjärtefrågor och sin ideologiska grundsyn.

Där klargör partiledarkandidaten att han absolut inte kan se sig själv sitta ner och förhandla med Sverigedemokraterna – och att han ser det som avgörande att Centerpartiet fortsätter att stå stadigt i sina värderingar.

"Att stå upp mot främlingsfientlighet och rasism är inte Annies projekt. Det är såna vi är", betonar han.

Antagligen är det också skälet till att vissa på högerkanten nu pekar finger åt Demirok. 

Det blir helt enkelt svårare för högern att vinna valet 2026 om Centerpartiet fortsätter att hålla fast vid Annie Lööfs mittenpolitik och tuffa linje gentemot Sverigedemokraterna.