Framtiden är elektrisk

Som Olof Palme sa: "Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det."

Elektriciteten ger ljus, värme och kraft. Den kommer också att spela en central roll för att klara klimatkrisen.

Elektriciteten ger ljus, värme och kraft. Den kommer också att spela en central roll för att klara klimatkrisen.

Foto: Jan Collsiö/TT

Ledare2020-02-06 04:13
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I dag är det dags för Arctic Talks i Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk.

En av rubrikerna under seminariedagen är "Framtiden är elektrisk", vilket är ett ämne som passar som hand i handske i Jokkmokk. Inlandskommunen har spelat en central roll för elektrifieringen av Sverige.

Vattenkraftverken i Jokkmokk gör att vi har el till kaffebryggaren, dammsugaren, diskmaskinen, torktumlaren, hushållsvispen, TV:n, datorn, för att ladda upp mobiltelefonen, eltandborsten och annat som vi betraktar som självklarheter i vår vardag.

Till det ska läggas att elen ger Sverige möjligheter att hålla igång SSAB, LKAB, Billerud, SCA och andra tunga exportindustrier som genererar jobb och skatteinkomster till välfärden. 

Kort sagt: Utan elektriciteten som produceras i Porjus, Harsprånget, Letsi och andra kraftstationer i Lule älv skulle Sverige vara ett både fattigare och sämre land.

Mixen av vatten- och kärnkraftsel är dessutom förklaringen till att Sverige har relativt låga koldioxidutsläpp per capita jämfört med andra OECD-länder.

Statistiken från Naturvårdsverket visar att den svenska energibranschen har mycket goda klimatvärden.

Inför framtiden ser även många elektrifiering som en lösning på klimatkrisen.

Till exempel händer det massor i transportsektorn för att minska koldioxidutsläppen. I december fanns 102 210 elbilar i Sverige och siffran stiger hela tiden. Stora lastbilstillverkare som Scania och Volvo satsar på eldrift och batterierna utvecklas hela tiden. Basindustrier som LKAB och SSAB övergår till eldrivna fordon i sina anläggningar.

I tidskriften Ny Teknik läser jag dessutom att flygplatsen i Örnsköldsvik ska bli testbädd för små elflygplan.

Det är en spännande utveckling som visar att framtiden inte är hopplös. Genom innovationer, ny teknik och industriell utveckling går det att minska koldioxidutsläppen.

Smart klimat- och miljöpolitik handlar inte om att klä sig i säck och aska. Investeringar i vindkraftverk, solceller, elbilar, laddstationer, järnvägar och andra miljövänliga grejer kan tvärtom bli en uppiggande vitamininjektion för jobb, företagande och ekonomisk utveckling. 

Det är också svaret till alla dem som känner klimatångest och oro inför framtiden.

Människan är inte maktlös. Det går att förändra världen. Framtiden kan verkligen bli elektrisk – och det är kul att det är Arctic Talks, Jokkmokk och Norrbotten som visar vägen.

Som Olof Palme sa: "Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det."