Den 27 januari varje år manifesterar människor över hela världen. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945.
Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag i Sverige och år 2005 deklarerade FN (Förenta Nationerna) denna dag som internationell minnesdag.
Det är en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och dem som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.
Det är en manifestation som är i allra högsta grad nödvändig även 2023. Tyvärr finns en stor okunskap om vad som skedde under andra världskriget och om nazismens fruktansvärda brott mot mänskligheten.
Nästan två tredjedelar av unga vuxna amerikaner (i åldern 18-29 år) vet inte att sex miljoner judar dödades under Förintelsen, enligt en undersökning som The Guardian rapporterade om hösten 2020.
Över en av tio tror att judarna orsakade Förintelsen och nästan hälften, 48 procent, kunde inte nämna namnet på ett enda koncentrationsläger under andra världskriget.
Det är siffror som visar vikten av att vi fortsätter att prata om Förintelsen i såväl skolor som föreningsliv och andra sammanhang.
Det svenska samhället har gjort flera insatser för att öka kunskapen om Förintelsen.
"Forum för levande historia" har blivit en viktig bas för fakta och information. Och genom bidrag möjliggörs studieresor för skolungdomar till Auschwitz-Birkenau och andra förintelseläger.
1 juli 2022 tog dessutom den tidigare S-regeringen initiativ till att inrätta Sveriges museum för Förintelsen.
Det sker till början av i form av digitala aktiviteter, föreläsningar och program. I juni 2023 öppnar den första utställningen i en lokal på Torsgatan i Stockholm.
Efter viss turbulens i början av december klargjorde också nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) att den nya regeringen ska fortsätta att bidra till arbetet hos SKMA (Svenska kommittén mot antisemitism).
Det är bra. SKMA är en religiöst och politiskt obunden organisation som gör viktiga insatser för att förebygga och motverka antisemitism och rasism.
"Att göra mitt bästa för att sprida kunskap och motverka antisemitism ser jag som obligatoriskt, för mig som människa, och som svensk statsminister", sa tidigare statsministern Stefan Löfven (S) när han talade på Förintelsens minnesdag 2021.
Det finns skäl för Ulf Kristersson (M) att bära stafettpinnen vidare.
Snart finns inga överlevande kvar från förintelselägren som själva kan sprida vittnesmål om vad som skedde.
Därmed blir det ansvar för andra att tala och berätta. Förintelsen får inte falla i glömska.