Det var starka känslor i Luleå stadspark i måndags när minnet av den lilla pojken Tintin hedrades vid en manifestation på årsdagen av att han mördades av sin egen pappa.
Det är även en påminnelse till ansvariga i regering och riksdag om att snabbt ta fram en "Lex Tintin" – en lagändring för att stärka skyddet av barn i samband med vårdnadstvister.
Redan före det fruktansvärda mordet så var det många pekade på att det finns behov av vissa förändringar i föräldrabalken.
I en rapport redan 2020 visade Barnombudsmannen att det finns alltför många fall där barns rättigheter kränks allvarligt vid tvister som rör vårdnad, boende och umgänge.
Samma slutsats drog Jämställdhetsmyndigheten i en utredning två år senare.
Jämställdhetsmyndigheten hade granskat totalt 814 domar från Sveriges samtliga tingsrätter. Våld eller andra övergrepp mot partner eller barn uppges i 64 procent av de granskade målen.
Men trots det väljer ändå domstolarna – med hänvisning till gällande lagstiftning – att i många fall att sätta umgängesrätten före skyddet och tryggheten för barnen.
Det är både stötande och direkt bedrövligt.
Det ska inte vara ett tvång för barn att umgås med pappor som utsatt deras familjer för våld, hot eller trakasserier.
Det borde inte heller vara särskilt svårt att stärka barnrättsperspektivet i lagstiftningen. Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin har skissat på hur en lagändring skulle kunna se ut.
Bland annat vill hon att barn ska få ett eget juridiskt ombud som bara ser till barnets bästa i rättsprocesserna. Vidare vill hon stärka kompetensen hos domstolarna när det gäller barn och barns rättigheter, liksom om hur våld och hot påverkar barnen.
"När det finns uppgifter om våld mot en förälder eller barnet själv måste barnets absoluta rätt till skydd från våld väga tyngst. Barnet ska skyddas i domstolen och inte från domstolen", säger hon.
För närvarande är föräldrabalken tydlig med att det ska fästas särskild vikt vid barnets behov av en nära och god kontakt med båda föräldrarna. Det är en vettig princip. Men den kan aldrig vara överordnad barnens rätt till en trygg och stabil tillvaro.
Det kan inte vara lagstiftarnas mening att barn mot sin uttalade vilja ska tvingas till umgänge med en våldsam och hotfull förälder.
Därför finns inga rimliga skäl att den här frågan ska dras i den politiska långbänken och att en lagändring dröjer.
En bred riksdagsmajoritet borde kunna enas och skynda på de förändringar som krävs i föräldrabalken.
"Sverige kan bättre än så här", som någon helt riktigt uttryckte saken vid måndagens samling i stadsparken i Luleå.