"Folktandvården i Norrbotten är en 80-åring som är värd att fira", skrev jag i en ledare 3 december.
Åtta decennier med allmän tandvård har medverkat till att ge länets befolkning en tandhälsa av högsta klass.
Dessvärre kommer nu allt fler signaler om att Folktandvården är på dekis.
I en debattartikel i NSD riktar kommunalråden i Jokkmokk, Pajala och Gällivare hård kritik mot Region Norrbotten.
"En tandvård med avsaknad av ett 50-tal tandläkare känns som en katastrof. En tandvårdschef som inte ser någon lösning på problemet känns frustrerande och väldigt problematiskt", skriver de.
De konstaterar att befolkningen i inlands- och glesbygdskommunerna drabbas hårdast.
"I våra kommuner är befolkningen hänvisad till kusten även vid akuta problem. Långa resor och kanske upprepade besök skapar en orättvis och ojämlik tandvård", skriver kommunalråden.
Deras slutsats är att det pågår en gradvis avveckling av Folktandvården i regionens regi och att den endast kommer att ägna sig åt barn- och ungdomstandvård framöver.
Samma bild har oppositionsrådet Anders Öberg (S) som menar att det pågår en "smygavveckling" av Folktandvården.
Regionrådet Linda Frohm (M) slår dock ifrån sig och replikerar att hon är stolt över folktandvården i länet.
För all del, historiskt har Folktandvården gjort fantastiska insatser. Men det som sker nu 2021 går stick i stäv med tandvårdslagens klart uttalade målsättning om en god tandhälsa och tandvård på lika villkor för hela befolkningen. Larmrapporterna från glesbygdskommunerna är allvarliga.
Den här ledarsidan har inget emot privata tandvårdsaktörer, som Frohm vurmar för. Men det är naivt att tro att den fria marknaden och privatiseringspolitik kommer att fixa behoven i de mest glesbebyggda delar av vårt avlånga land.
Det kommer alltid att vara mer intressant att etablera en tandvårdsklinik i centrala Luleå eller Piteå, där det finns gott om kunder och patienter, än i Överkalix, Jokkmokk eller Pajala. Därför behövs Folktandvården för att tillgodose människors behov även i mindre lands- och glesbygdskommuner.
Socialdemokraternas krav på att det ska finnas minst en folktandvårdsklinik i Norrbottens samtliga 14 kommuner är ingen orimlighet.
Klarar inte den nuvarande regionledningen (Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Centerpartiet) att leverera det, så finns all anledning att göra Folktandvården till en stor valfråga 2022.
Det är svårt att tro att en majoritet av länets befolkning ställer sig bakom den nuvarande utvecklingen i tandvårdspolitiken. Det finns all anledning att sätta press på Linda Frohm, Kennet Backgård och övriga i regionledningen.