Falska nyheter är opium för folket

FACEBOOK. Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, gick i veckan ut och bad om ursäkt över att informationen på sidan missbrukats. Den har sålts till politiska partier, och påverkat valutgången i de senaste amerikanska valen.

FACEBOOK. Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, gick i veckan ut och bad om ursäkt över att informationen på sidan missbrukats. Den har sålts till politiska partier, och påverkat valutgången i de senaste amerikanska valen.

Foto: Paul Sakuma

LEDARE2018-03-29 05:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Enbart 10 likes räcker för att känna dig bättre än din kollega gör. När du likeat 150 saker har Facebook mer inblick i ditt liv än vad dina föräldrar har. Efter 300 likes vet plattformen mer om dig än din partner vet.

Siffrorna kommer från forskare vid Stanford-universitetet i USA, och konsultföretaget Cambridge Analytica har utvecklat metoden för att skapa skräddarsydda politiska kampanjer.

Övervakningen verkar inte, som i filosofen Michel Foucaults teori om ögat Panopticon som ser utan att synas, få oss att ändra beteende.

Foucault utgår från att fångarna som övervakas är uppdelade i celler utan möjlighet att kommunicera med varandra, men de är medvetna om att de blir övervakade.

Facebooks övervakning bygger på den rakt motsatta principen: det är kommunikationen mellan fria människor som övervakas, och fram tills ganska nyligen har de flesta inte känt till övervakningen.

Men nu har övervakaren trätt fram. Grundaren Mark Zuckerberg gick i veckan ut och bad om ursäkt över att informationen på sidan missbrukats. Den har sålts och påverkat valutgången i de senaste amerikanska valen.

Vilken roll sociala medier kommer att spela i Sverige under nådens valår 2018 är de politiska strategernas huvudvärk. Begreppet ”falska nyheter” är inte nytt, men används på olika sätt. Mellan de olika användningarna tycks en skiljelinje av stor vikt för valutgången gå.

Den ena sidan av linjen använder begreppet för nyheter som medvetet förvrängs för att väcka ilska och gynna populism. Den som följer TV-serien Homeland vet vad jag menar.

På andra sidan linjen hävdas det att etablerade medier genom att vinkla nyheter, eller genom att inte rapportera om vissa ämnen, förvränger bilden av verkligheten.

Facebooks likesinsamling kan antagligen berätta vilken innebörd du som läser lägger i begreppet, och beroende på vilken sida av linjen du befinner dig är du mottaglig för olika budskap.Det har du rent praktiskt ingen möjlighet att påverka. Genom så kallade ”dark ads” kan politiker nämligen skicka riktade budskap till dig. Dessa budskap kan en person som likeat andra saker än du inte se, även om personen verkligen försöker.

På så sätt fördjupas klyftan mellan de som litar på etablerade medier och de som inte gör det. Falska nyheter blir en opiat oavsett vilken innebörd begreppet ges.

Hur källkritiken ska nå fram till den som anser att kritiken riktas åt fel håll är vår tids stora utmaning.