Det stormar rejält i socialtjänsten i Älvsbyn och i Gällivare ska det tillsättas en utredning om misstänkta felaktigheter i samband med LVU-ärenden. (LVU är lagen om vård av unga.)
Händelserna har inget med varandra att göra. Men de säger något om den svåra arbetssituationen för landets socialsekreterare.
Berörda fackförbund – tjänstemannafacket Vision och Akademikerförbundet SSR – har länge larmat om allvarliga problem.
Arbetsmiljön är tuff. Utsattheten för hot, våld och personangrepp är högre i socialt arbete än inom många andra verksamhetsområden.
Föjaktligen är det också svårt att rekrytera personal till socialtjänsten. Personalomsättningen är mycket hög.
Åtta av tio socialchefer har svårt att rekrytera socialsekreterare och nio av tio tror att det kommer bli ännu svårare de kommande åren. Hälften av socialcheferna har svårt att upprätthålla rättssäkerhet och kvalitet, enligt en färsk rapport från Vision.
De som drabbas är ytterst de medborgare som behöver socialtjänstens stöd – och det är särskilt oroande när det gäller utsatta barn som far illa och är i behov av samhällets hjälp.
Allvarligt är dessutom när svåra LVU-beslut används som politiska slagträn, som i senaste valrörelsen, och politiker, som i Älvsbyfallet, ger sig in och tar parti i enskilda ärenden. Det är inget som underlättar det redan komplicerade arbetet inom socialtjänsten.
Självfallet ska LVU-beslut och annat kunna granskas och ifrågasättas. Precis som i all annan mänsklig verksamhet kan det göras fel även inom socialtjänsten.
Men det finns en väl upparbetad ordning för hur den rättsliga prövningen ska gå till via Förvaltningsrätten och Kammarrätten. Den ger även berörda vårdnadshavare möjligheten att få juridisk hjälp, komma till tals och framföra eventuella invändningar mot socialnämndens beslut. Sedan fattas beslutet av juridiskt utbildad domare samt nämndemän.
När en ung person vårdas enligt LVU är det även möjligt att överklaga socialtjänstens beslut. Det kan till exempel handla om var en placering ska ske eller vilka begränsningar i umgänget med vårdnadshavare som har beslutats.
Det klokaste som partier och politiker kan göra är att hålla fast vid denna rättsliga ordning.
Händelserna i Älvsbyn visar hur otroligt illa det kan gå när en ny och orutinerad ordförande i socialutskottet tar ställning i ett komplicerat individärende och anser sig ha större kunskap än alla berörda handläggare.
Det har försatt ett antal barn i en mycket svår situation och skapat allvarliga arbetsmiljöproblem hos en redan pressad socialförvaltning.