Facket påverkas av politiska beslut
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.
Det blir en viktig kraftsamling efter ett mycket tufft år för hotell- och restaurangfacket. Sänkt a-kassa, högre avgifter, tuffare villkor för deltidsarbetande och andra försämringar slår hårt mot förbundets medlemmar.
Servitrister, restaurangbiträden och hotellstäderskor hör till de grupper som har de lägsta lönerna på svensk arbetsmarknad. Därför har de också de smalaste ekonomiska marginalerna för att klara försämringarna i a-kassan och andra fördyringar.
Många av dem har även deltidsjobb eller andra osäkra anställningsförhållanden, vilket gör att försämringarna i deltidsstämplingen drabbar hotell- och restauranganställda extra hårt.
Få av förbundets medlemmar gynnas av regeringens skattesänkningar. De har inte fått mer pengar till mat och hyra, när förmögenhetsskatten slopats eller när regeringen sänkt fastighetsskatten på dyra hus i Djursholm och Lidingö.
Ella Niia, ordförande i hotell- och restaurangfacket, hör helt följdriktigt till de fackliga företrädare som talar mest engagerat om vikten av ett regeringsskifte och facklig-politisk samverkan.
Det är nämligen uppenbart att villkoren i hotell- och restaurangbranschen, liksom andra delar av arbetsmarknaden, inte bara påverkas av förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare, utan även av vilka som styr i regering och riksdag.
Därför borde fler fackliga företrädare göra som Ella Niia - det vill säga kombinera fackligt engagemang med politisk aktivitet. Det går inte att se de fackliga stridsfrågorna isolerade från politiken.