Facket gör skillnad i Qatar

Byggfackets engagemang har gett resultat. Nu förbättras villkoren på den qatariska arbetsmarknaden.

Nu förbättras arbetsvillkoren för byggnadsarbetarna i Qatar.

Nu förbättras arbetsvillkoren för byggnadsarbetarna i Qatar.

Foto: Hassan Ammar/TT

Ledare2020-10-07 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

För tolv år sedan bestämde den globala fackliga organisationen ITUC (International Trade Union Confederation) att 7 oktober skulle vara "World day for decent work" – en dag för att manifestera vikten av anständiga arbetsvillkor i hela världen.

Sedan dess har världsfacket och dess medlemsorganisationer använt denna dag för att peka på de brister och orättvisor som finns på jordens alla arbetsplatser. 

Larmrapporterna är tydliga. Runtom i hela världen kränks och begränsas arbetstagares rättigheter. I många länder är fackligt engagemang förenat med livsfara.

Men det finns också exempel på länder där utvecklingen vänt och nu går åt rätt håll.

För några år sedan skrev jag om de fruktansvärda arbetsvillkoren för de tusentals migrantarbetare som jobbar med att bygga fotbollsarenorna inför VM i Qatar 2022.

95 procent av byggarbetskraften är migranter från främst Indien och Nepal. De saknade då i princip helt rättigheter eftersom det ökända kafala-systemet knöt deras uppehälle i landet till en sponsor (”kafel”), utan vars godkännande de varken fick byta jobb eller lämna landet – ett slavliknande förhållande.

Det internationella byggfacket BWI (Building and Wood Workers International) uppmärksammade eländet och rapporterade även om direkt livsfarliga arbetsvillkor – dödsfall som tros ha orsakats av hjärtstopp till följd av extremt arbetstempo och långa arbets­dagar i temperaturer på över 40 grader.

Kritiken från BWI och andra har emellertid lett till att det blivit ett omtänkande och förändringar i Qatar.

Tisdag 15 november 2016 tecknade BWI ett avtal med Qatar för att skapa bättre säkerhet för migrantarbetarna. Avtalet möjliggör inspektioner för att förbättra både arbets- och boendeförhållanden för byggnadsarbetarna.

30 augusti i år antog Qatar dessutom en ny lag som innebär att de inresta arbetarna nu kan byta jobb utan tillstånd från sin nuvarande arbetsgivare. I praktiken betyder det att kafala-systemet avvecklas.

Vidare ska minimilönen höjas, till motsvarande 2 400 kronor i månaden.

Med rätta beskriver FN-organet ILO det som en ny era för den qatariska arbetsmarknaden. Det är en historisk förbättring även om mycket återstår att göra.

"Det är ett bevis på att det går att göra skillnad, bara man ger sig tusan på det", säger Johan Lindholm, ordförande för Byggnads i Sverige och engagerad i BWI, i en TT-intervju

Det säger något om betydelsen av fackets internationella arbete och engagemang. 

Det medverkar till att lyfta arbetsvillkoren i världen. Och detta – att fackligt arbete lönar sig – är något vi bör påminna oss inte bara under "World day for decent work" utan årets alla dagar.