En av de första sakerna som den nya S-ledda regeringen gjorde efter valet 2014 var att ta fram en exportstrategi.
Regeringen konstaterade att den svenska exporten tappat fart efter finanskrisen 2008-09 och att Sverige förlorat marknadsandelarna, särskilt på de nya tillväxtmarknaderna i Asien. Därför blev det en huvuduppgift för Stefan Löfven & Co att vända trenden och att främja svensk export.
Initiativen har varit många. Bland annat finns det nu regionala exportcentrum i samtliga svenska län för att ge stöd och råd till mindre och medelstora företag som vill ge sig ut på de internationella marknaderna.
Vidare har den svenska närvaron på tillväxtmarknaderna stärkts i form av nya ambassader och generalkonsulat i Filippinerna, Peru, Tunisien och New York. Dessutom har Business Sweden öppnat kontor i bland annat Filippinerna, Iran och Singapore.
Resultaten är tydliga. Den negativa trenden för den svenska exporten har brutits. Exporten av varor har ökat med nära 30 procent, och tjänsteexporten med runt 20 procent.
De samlade utländska direktinvesteringarna i Sverige har ökat med 15 procent, och antalet utländska besökare har ökat med över 25 procent.
Så klart har Sverige haft fördel av en stark global konjunktur och den svenska kronans kursutveckling. Men exportstrategin och de exportfrämjande åtgärderna har också sin roll i pjäsen.
Det flyger inte stekta sparvar i munnen. Det gäller att Sverige och svenska företag håller sig framme och hävdar sig i den internationella konkurrensen.
Av det skälet är det också bra att handelsminister Anna Hallberg, näringsminister Ibrahim Baylan och partierna bakom Januariavtalet nu vässar och uppdaterar exportstrategin.
Det går inte att lita på gamla meriter. Den globala konkurrensen är stenhård. Således gäller det att hela tiden vårda och utveckla Sverige som exportland.
En sådan politik är dessutom själva förutsättningen för att Sverige ska kunna hålla sig med en god välfärd och hög levnadsstandard.
Utan framgångsrika exportföretag kommer Sverige att bli fattigare. Det skulle helt enkelt bli mindre resurser för sjukvård, skolor, socialförsäkringar och annat angeläget.
Under 2018 var Sveriges totala export värd hela 2•196 miljarder kronor.
Det är dock inget naturgivet tillstånd att svenskt näringsliv ska fortsätta generera dessa enorma pengar.
Därför är det helt rätt av Januaripartierna att ge hög prioritet åt exportpolitiken. Den är och förblir en nyckelfråga för jobb och välfärd i Sverige.