Ett vallöfte som förverkligas

EU:s inre marknad ska inte vara laglöst land.

"Under hösten ska vi se till att bocka av ytterligare ett vallöfte", säger Europaparlamentarikern Johan Danielsson (S) till Aktuellt i Politiken.

"Under hösten ska vi se till att bocka av ytterligare ett vallöfte", säger Europaparlamentarikern Johan Danielsson (S) till Aktuellt i Politiken.

Foto: Fredrik Persson / TT

Ledare2020-09-16 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det saknas inte frågor att diskutera för Europaparlamentet under hösten.

Hanteringen av covid-19, klimatkrisen, migrationspolitiken, Brexit och EU:s långtidsbudget är stora frågor som pockar på de folkvaldas uppmärksamhet. Men det finns också andra viktiga frågor som inte skapar lika stora rubriker.

Till exempel hoppas Johan Danielsson (S) att kunna bocka av det socialdemokratiska vallöftet om att få fram en nollvision för arbetsrelaterade dödsolyckor inom EU. 

När jag träffade Danielsson i Bryssel för ungefär ett år sedan markerade han att det är en hjärtefråga för honom.

"Det finns mycket arbete att göra. Varje år dör 4 000 människor i EU i olyckor på sitt arbete", sa Danielsson.

Han vill att det ska finnas en bindande nollvision i EU:s nästa arbetsmiljöstrategi och att EU-kommissionen sedan mäter och utvärderar medlemsstaterna. 

"Om utvecklingen går åt fel håll ska EU-kommissionen kunna tvinga medlemsländerna att vidta åtgärder", säger han.

Rimligen finns goda förutsättningar för Danielsson och S-gruppen att få stöd för kravet. Nicolas Schmit, som sköter arbetsmarknadsfrågorna i den nya EU-kommissionen, har utlovat högt ställda mål för arbetsmiljöpolitiken.

"Vi måste sända tydliga signaler om att EU är redo att införa stränga normer på alla arbetsplatser ... I synnerhet är det oerhört viktigt att ta itu med dödsolyckor", sa Schmit när han frågades ut i parlamentet efter valet 2019.

Vidare tryckte Schmit på att han noga vill undersöka vilka politiska verktyg som EU kan använda för att hantera risker i arbetslivet.

Det är välkomna signaler. EU:s inre marknad ska inte vara laglöst land.

Det måste finnas lagar och regler som skyddar de anställdas hälsa och medverkar till anständiga arbetsvillkor. Skrupelfria arbetsgivare och oseriösa företag ska inte kunna behandla sin personal hur som helst. 

Under mandatperioden 2014-2019 togs flera viktiga steg på arbetslivspolitikens område. Bland annat fick EU ett nytt utstationeringsdirektiv som ska motverka lönedumpning. Vidare enades EU:s medlemsländer om att skärpa gränsvärdena för cancerframkallande ämnen på jobbet.

Nu kan EU också få en arbetsmiljöstrategi med en klart uttalad nollvision – helt i linje med LO:s och Socialdemokraternas krav inför Europavalet 2019.

Det är bra för arbetstagarna men det är även viktigt för hela EU-samarbetet.

Om EU ska lyckas får det inte uppfattas som ett projekt för ett internationellt jetset-gäng som ägnar sig åt politiska abstraktioner. 

Vanligt folk måste se och känna att de har nytta av samarbetet och att det gör skillnad i deras egen vardag.