Ett tilltal som går hem hos alla

Leif Pagrotsky har en stil och ett tilltal som går hem även utanför arbetarrörelsens traditionella väljargrupper.

STOCKHOLM 20100414

Leif Pagrotsky, Socialdemokraternas kulturpolitiske talesman  

Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod: 10060

STOCKHOLM 20100414 Leif Pagrotsky, Socialdemokraternas kulturpolitiske talesman Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / Kod: 10060

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Ledare2011-01-20 06:00
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det rör sig i partiledardiskussionen. Fler och fler S-tidningar tar ställning i partiledarfrågan.

I tidningen Arbetarbladet i Gävle slår politiska chefredaktören Jenny Wennberg ett slag för tidigare miljöministern Lena Sommestad.

I S-avisan Östra Småland i Kalmar lanseras förre finansministern Pär Nuder som partiledarkandidat av chefredaktören Peter Akinder.

I Piteå-Tidningen drar politiske chefredaktören Bengt-Urban Fransson en lans för gamle utrikesministern Jan Eliasson.

I Folkbladet i Norrköping pekar Widar Andersson på S-riksdagsledamöterna Mikael Damberg och Sven-Erik Österberg.

Den här ledarsidan tycker att det finns många tänkbara kandidater, men har en favorit i form av Leif Pagrotsky, Göteborg.

Pagrotsky har många kvaliteter:

1. Lång inrikespolitisk erfarenhet. Under en lång politisk karriär har han hunnit vara såväl statssekreterare som handels-, närings-, utbildnings- och kulturminister. Han har skött samtliga uppdrag med betyget VG och aldrig varit inblandad i några skandaler.

2. Djup kunskap om ekonomisk politik. Pagrotsky är ekonom och gjorde statsbudgetar som tjänsteman i finansdepartementet redan på 1980-talet. Han har varit planeringschef och statssekreterare i finansdepartementet. Det är en bakgrund som S behöver för att stärka sitt förtroendekapital i den ekonomiska politiken.

3. Stark ideologisk förankring. Pagrotsky var en av få svenska S-politiker som kopplade ihop finanskrisen 2008-2009 med den nyliberala frammarschen på 1980-talet. Han åkte land och rike runt för att beskriva hur avregleringar, privatiseringar och marknadsanpassning lagt grunden för krisen. Tyvärr var det alltför få som lyssnade.

4. Internationell utblick. Under några år i början av 1980-talet jobbade han på OECD:s kansli i Paris. På senare år han ofta representerat Sverige i So-cialistinternationalen och andra internationella sammanhang. Pagrotsky har goda språkkunskaper och vet hur man för sig även i de fina salongerna i Bryssel och Washington.

5. Inget operativt ansvar för valförlusterna. Pagrotsky har lång erfarenhet, men han var inte med och fattade de avgörande strategiska besluten inför katastrofvalen 2006 och 2010. Han har inte ingått i verkställande utskottet eller den centrala valledningen.

6. Stark integritet. Pagrotsky är inte rädd för att driva en egen linje. Inför euroomröstningen 2003 utmanade han Göran Persson och hela partietablissemanget. Det gav en del ovänner internt, men samtidigt ökade respekten bland många vanliga väljare.

7. Vallokomotiv. Pagrotsky är - som påpekats tidigare på denna ledarsida - en av landets mest populära storstadspolitiker. Han fick 12413 personkryss i Göteborg 2010. De flesta andra partiledarämnen bleknar vid en jämförelse.

8. Modernt tilltal. Pagrotsky är ingen enkelspårig torgmötesagitator som målar verkligheten i svart och vitt, utan en mer resonerande, samtalande och analyserande politiker. Det är sannolikt en stil som går hem bland en politisk publik som tröttnat på floskler och blocktänkande.

9. Stad och land - hand i hand. Under årens lopp har Pagrotsky visat att han fungerar i de flesta miljöer, i både stad och land. Han har ett språk som går hem bland både metallarbetare i Luleå och studenter i Lund. Han kan stärka S bland partiets traditionella väljargrupper, men också flytta fram partiets positioner bland akademiker, tjänstemän i storstäderna, kulturarbetare och andra grupper som inte brukar rösta S.

Den som vill kan naturligtvis finna fel och brister hos Pagrotsky. Det finns inget partiledarämne utan skönhetsfläckar. Men när kollegan på moderata Norrbottens-Kuriren - ledarskribenten Gustaf Blomberg - beskriver Pagrotsky som "dryg, arrogant, överlägsen och ibland direkt otrevlig" är det svårt att hålla med.

Leif Pagrotsky har tydliga och bestämda åsikter, men han är ingen stöddig översittare eller besserwisser. Snarare är han en politiker med hög social kompetens som har väldigt lätt för att komma till tals med alla människor, oavsett deras bakgrund.

Och det är kanske det som stör ledarskribenter på borgerliga tidningar allra mest. Leif Pagrotsky skulle bli en vass och stark S-utmanare till statsministerposten 2014.

Härmed är detta nu framfört till Kristina Zakrisson, trogen NSD-prenumerant på Norra Vägen i Kurravaara tillika ledamot i det socialdemokratiska partiets valberedning.