Jag bor på historisk mark i centrala Luleå. I kvarteret där jag bor skedde det fruktansvärda attentatet mot tidningen Norrskensflamman 1940. Ett stenkast från min lägenhet står minnesmärket över händelsen.
I år är det 80 år sedan attacken.
Natten mot den 3 mars 1940 tog sig fem män in i Norrskensflammans tryckeri med hjälp av en nyckel som tidigare beslagtagits under en polisrazzia.
De apterade en sprängladdning i tryckeriet. Målet var att spränga tryckpressen och därigenom stoppa den kommunistiska agitationen i Norrbotten.
Explosionen fick katastrofala följder. En våldsam brand bröt ut och fem människor (därav två barn), som bodde i fastigheten, miste livet. Ännu fler fick fly för sina liv undan den häftiga branden som totalförstörde tidningshuset.
Det var inga vanliga vettvillingar som låg bakom attacken. Det var ett antal högt uppsatta samhällsmedborgare som ansåg sig ha rätten att ta lagen i egna händer.
Bland gärningsmännen fanns en journalist på Norrbottens-Kuriren, tre fänrikar, en kapten och självaste stadsfiskalen, det vill säga polischefen i Luleå.
Så småningom ställdes de ansvariga inför rätta. Men rättsprocessen och efterföljderna lämnar en hel del i övrigt att önska.
Mamman till Arthur Hellberg, en av de omkomna, försökte få skadestånd för att hennes son dött, men tillbakavisades av rättens ordförande med hänvisning till att hon "inte var behörig" att komma med några krav!
De skyldiga åtalades inte heller för mordbrand utan för skadegörelse på annans egendom. Rättegångarna berörde aldrig det faktum att fem människor dött.
Det innebar att domarna blev förhållandevis milda.
De hårdaste straffen fick kapten Uno Svanbom, journalisten Gunnar Hedenström och stadsfiskalen Ebbe Hallberg, trion som pekades ut som hjärnorna bakom attentatet. De dömdes till sju års straffarbete av hovrätten.
Tiden i fängelse för de berörda blev dock kort. Ebbe Hallberg dog på Långholmen redan 1941. De tre fänrikarna benådades av samlingsregeringen i juni 1944, Svanbom och Hedenström i maj 1945.
"Till minne av de fem offren för attentatet mot tidningen Norrskensflamman den 3 mars 1940", lyder den enkla inskriptionen på minnesmärket på Kungsgatan i Luleå.
Att minnas och ta lärdom är också det minsta vi kan göra 80 år senare.
Attentatet mot Flamman är och förblir ett mycket mörkt kapitel i Norrbottens och Sveriges historia.