Sedan 1 augusti 2009 är det Britta Flinkfeldt (S) som stått i spetsen för Arjeplogs kommun.
Som kommunalråd har hon satt den lilla inlandskommunen på kartan och blivit en stark röst för glesbygdskommunernas intressen.
Hon har hörts och synts både i den nationella och regionala debatten. Gång på gång har hon markerat att Sverige är ett land med många olika verkligheter.
Till exempel har hon påpekat att strandskyddet inte kan tillämpas på samma sätt i glesbygden som i Stockholms skärgård.
Statsråd, myndighetschefer och andra centrala beslutsfattare har blivit upplysta om att det finns hela 8 727 sjöar i Arjeplog, en kommun med bara 2 800 invånare. Det betyder att det finns 3,1 sjöar per invånare, vilket innebär att det finns gott om plats att bygga mer i strandnära lägen utan att det stör allmänhetens möjligheter att vistas längs stränderna.
Sakta men säkert har argumenten fått genomslag i den nationella politiken. I Januariavtalet är S, C, L och MP överens om att ändra strandskyddet. Senast 30 november i år ska en utredning presentera ett förslag som möjliggör en ökad differentiering som tar hänsyn till att tillgången till sjöar och stränder, befolkningstätheten och exploateringstrycket varierar i landet.
Det är en fin framgång för Britta Flinkfeldt och andra glesbygdskommunalråd som fajtats för frågan under lång tid.
Hösten 2019 meddelade emellertid Flinkfeldt att det är dags för en ny kraft på kommunalrådsstolen i Arjeplog.
Då inledde också det socialdemokratiska partiet arbetet med att vaska fram en ny kommunalrådskandidat.
Det var en process som tog en del tid och kraft. Men till slut hittade partiet ett riktigt guldkorn – Isak Utsi. Under torsdagen blev det klart att han tillträder som kommunalråd i Arjeplog 15 september.
Utsi är visserligen helt ny i kommunalpolitiken. Men genom sitt ordförandeskap i den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra har han lärt sig hur man nätverkar och påverkar centrala myndigheter och departement. Via sitt arbete som affärsutvecklare i Luleå har han dessutom skaffat sig betydelsefulla kunskaper om näringspolitiken.
Det känns även som att han har helt rätt attityd till uppdraget. Han beskriver sig själv som "pragmatisk, konstruktiv och optimistisk".
"Det mesta går att lösa", säger Utsi i en intervju med SVT Norrbotten.
Som uppvuxen i Jokkmokk är han väl förtrogen med villkoren i en norrbottnisk glesbygdskommun och vikten av att samverka både inom och utanför kommunen för att nå resultat.
Isak Utsi har alla förutsättningar att bli en lika stark och profilerad företrädare för Arjeplog som Britta Flinkfeldt.