I fackförbundets Sekos tidning läser jag om vägarbetaren Eilert From från byn Vänjaurbäck utanför Lycksele.
I 30 år har han jobbat trots att han känt domningar och förlorat känsel i händer och fötter. Under alla år har han försökt få gehör för problemen hos företagshälsovården. Men ingen har lyssnat.
Det var först när han träffade Sekos försäkringsombudsman Agneta Tiger på en facklig konferens som något hände.
Hon såg hur Eilert From gnuggade händerna oavbrutet och misstänkte att han fått vibrationsskador från sitt jobb.
Tiger hjälpte honom att anmäla besvären till Försäkringskassan och försäkringsbolaget AFA.
Problemen och orsakerna utreddes – och idag är domningarna godkända som arbetsskada. Eilert From har fått ersättning för medicinsk invaliditet från AFA samt livränta från Försäkringskassan.
"Det är en upprättelse", säger From i Sekotidningen.
Exemplet Eilert From visar betydelsen av facklig organisering. Arbetare och tjänstemän kan få hjälp med ersättning för arbetsskador, sänkt sjukpenning, indragna socialförsäkringsförmåner, felaktiga uppsägningar, lön som inte betalas ut eller andra problem.
Inte sällan handlar det om saker och ting som har avgörande betydelse för en människas fortsatta liv och ekonomi.
Hos LO-TCO Rättsskydd, som brukar beskrivas som löntagarnas advokatbyrå, går att läsa om fler sådana fall. Varje år får medlemmar i LO- och TCO-förbunden dela på 200–250 miljoner kr efter vunna mål.
I sitt senaste nyhetsbrev skriver LO-TCO Rättskydd bland annat om en medlem i Lärarförbundet som fått utmattningssyndrom och en stroke godkänt som arbetsskada.
Försäkringskassan avslog medlemmens ansökan. Men med hjälp av förbundsjuristen Erika Engman Litfeldt överklagades kassans beslut och medlemmen fick rätt. I slutändan handlar det om nästan två miljoner kr för den drabbade.
Alla dessa exempel visar vikten och värdet av det fackliga medlemskapet.
Vi kan alla drabbas av olycka – arbetslöshet, sjukdom, arbetsskador, oseriösa arbetsgivare och annat – som gör att vi behöver hjälp och stöd från facket och förbundsjuristerna.
I NSD:s ledare 19 februari skrev jag om att facket upplevt ett medlemsmässigt uppsving under 2020. Coronakrisen har gjort att fler ser om sitt hus och insett att det ger en ökad trygghet att vara med i facket.
Förhoppningsvis är det en trend som blir bestående även efter coronaeländet.
Ensam är inte alltid stark. Och den som är medlem i facket står inte ensam, utan kan få hjälp att rätta till missförhållanden, som Eilert From i Lycksele.