”Kampen mot inflationen är nu vunnen och vi går därmed in i en ny fas,” säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) och laddar för en statsbudget av den typ hon gillar bäst, alltså med skattesänkningar och fokus på de rika.
Det finns ändå något bra i en höger som inte låtsas vara något annat. Man vet vad man får. Den sminkade grisen Det nya arbetarpartiet / De nya Moderaterna känns väldigt länge sedan nu när landet styrs av den mest högerorienterade regeringen på hundra år.
Men att man vet vad man får är ju en klen tröst för den som får. Eller drabbas kanske man ska säga.
Skuldsättningen ökar dramatiskt. NSD rapporterar om mörka siffror för länet. Under första halva av året har 6 763 norrbottningar fått betalningsföreläggande. Det är bland annat obetalda fakturor, räkningar och avbetalningar på lån.
Kostnadskrisen har slagit hårt mot många hushåll. Matpriserna har stigit med 25 procent på bara några år, lönerna har urholkats och snart kommer vinterns elräkningar. Månad efter månad går och människors motståndskraft börjar ta slut.
Nu är det helt vanliga familjer som lånar för att ha råd att betala räkningarna. Allt fler tvingas ta dyra blancolån eller handla på avbetalning för att få vardagen att gå ihop.
Men det bryr sig väl inte regeringen om, tänker du kanske. Jodå. Det gör de faktiskt – på sitt eget sätt.
”Både enskilda och samhället gynnas av en mer ansvarsfull kreditgivning,” säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) när han i veckan föreslår en lagändring som ska göra det svårare att ta lån för den som inte får pengarna att räcka.
Det är bra. Giriga kreditbolag ska inte kunna tjäna pengar på snabblån till folk som har det tufft i slutet på månaden. Men det är bara att lappa och laga utan att angripa grunden – hushållens ekonomiska situation.
Väldigt få tar dyra snabblån för att de tycker det är skoj, utan för att de måste.
För att vända trenden och rädda ekonomiskt trängda eller redan skuldsatta familjer krävs mer än att strypa kreditgivningen. Regeringens lagförändring kan vara en del, men bara en pytteliten del, av ett större paket.
Den som är i en akut situation behöver hjälp med skuld- och budgetsanering. Den som är i risk behöver tillgång till bra konsumentvägledning. Och Sverige som land behöver mer jämlikhet.
Det är helt oanständigt att vanligt folk drabbas så orimligt hårt av den ekonomiska nedgången samtidigt som andra lever gott genom krisen.
Samtidigt som fler norrbottningar får besök av Kronofogden så dubblerar regeringen RUT-avdraget, alltså ett bidrag till den som har råd att köpa tjänsten rengöra poolen, städa villan eller ha en barnflicka.
Det är osmakligt men jämlikhet handlar inte bara om att beskatta de rika eller om att vara snällare mot de som har det tufft. Jämlikhet är att bryta orättvisor och det är bra för oss alla.
När klyftorna minskar ökar tryggheten, och som alla vet så är det trygga människor som vågar. Vågar ta steget till ett nytt arbete, till att utbilda sig, till att flytta, till att skaffa barn eller något annat som bygger vårt samhälle rikare och starkare.