En (M)isslyckad politik

Ulf Kristerssons socialpolitiska insatser lämnar en del i övrigt att önska.

"Jag vet nästan allt om svensk socialpolitik", sa statsminister Ulf Kristersson (M) under Moderaternas partistämma.

"Jag vet nästan allt om svensk socialpolitik", sa statsminister Ulf Kristersson (M) under Moderaternas partistämma.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2023-12-13 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

När Moderaterna hade partistämma i Umeå tidigare i år gjorde statsministern tillika partiledaren Ulf Kristersson ett uttalande som fick mig att höja på ögonbrynen.

"Jag vet nästan allt om svensk socialpolitik", sa han sturskt.

Hoppsan. I och för sig ska jag inte ifrågasätta Ulf Kristerssons kunskaper. Han har trots allt en civilekonomexamen från universitet i Uppsala 1988. Men jag vill påstå att hans insatser som socialpolitiker både på nationell och lokal nivå lämnar en hel del i övrigt att önska.

I tidningen Aktuellt i Politiken har journalisten Jan Söderström gjort en gedigen granskning av Kristerssons arbete som socialborgarråd i Stockholm 2006-2010.

2012 lämnade stadsdelen Rinkeby-Kista en larmrapport till stadshuset som visade hur besluten under Kristerssons tid bidragit till en negativ utveckling.

  • År av nedskärningar av resurserna till barn och ungdom samt individ- och familjeomsorgen hade gjort det svårare att fånga upp ungdomar som var på glid in i elände.
  • De så kallade valfrihets- och privatiseringsreformerna 2006 hade brutit upp den samverkan som tidigare fanns mellan skolor, sjukvård och socialtjänst kring ungdomar i farozonen.
  • Samtidigt gjordes förändringar i skolanslagen som innebar att det blev mindre pengar till två av fem skolor i Rinkeby. Totalt fick elva utsatta skolor i kommunen mindre pengar. 

Det är svart på vitt om en politik som bidrog till att förvärra en redan allvarlig social situation i förortsområdena. Det förebyggande sociala arbetet försvagades när det istället borde ha fått mer resurser.

Rinkeby-Kista uttryckte på det följande sätt i rapporten 2012: ”den fria etableringen inom utbildningsväsendet inklusive förskolan och hälso- och sjukvården har medfört att socialtjänsten har fått betydligt fler samverkansytor … I de prestationsmått som ligger till grund för resurstilldelning hos de privata aktörerna i landstinget är inte samverkan med socialtjänsten prioriterad.”

Det är inget vidare slutfacit för borgarnas så kallade "valfrihetspolitik" eller Kristersson som socialpolitiker i Stockholm.

Så mycket bättre gick det inte för Kristersson som socialförsäkringsminister i alliansregeringen 2010-2014.

Alliansens sjukförsäkringsreform gjorde att mer än 86 000 personer blev utförsäkrade. Många av dem tvingades istället till kommunernas socialkontor för att få pengar till mat och hyra.

2014 – efter åtta år med borgerlig styre – fick sammanlagt 226 684 hushåll ekonomiskt bistånd någon gång under året. Samtidigt larmade Rädda Barnen, Majblomman, Unga Örnar och andra om att allt fler svenska barn levde i ekonomiska utsatthet.

Mot den bakgrunden är det svårt att imponeras av Kristerssons insatser som socialpolitisk reformator.

De sociala klyftorna har alltid blivit större, inte mindre, när och där Kristersson styrt.