Under onsdagen var det dags för årets första partiledardebatt i riksdagen.
Det blev så klart mycket tal om dramatiken och stormningen av Kapitolium i Washington 6 januari, när folkvalda tvingades fly och söka skydd undan en beväpnad mobb.
Såväl statsminister Stefan Löfven (S) som oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) pekade på Donald Trumps ansvar och varnade för att ett destruktivt samtalsklimat och extremism kan få fotfäste även i Sverige.
"Att värna demokratin är större än våra partisymboler", underströk Stefan Löfven.
"Vi måste dra lärdomar", framhöll även Liberalernas Johan Pehrson och tryckte på vikten av att skapa trygga och goda livsvillkor för alla medborgare.
Däri – i människors levnadsvillkor – finns den viktigaste förklaringen till att en högljudd populist som Donald Trump kunnat vinna folkligt stöd.
Joe Biden fick visserligen 81 miljoner röster och vann valet. Men minns att hela 74 miljoner amerikaner röstade på Trump.
Strax före valet gjorde Expressens Magda Gad och Frida Stranne ett nedslag i Mingo Junction i Ohio och beskrev det som gett vind i seglen åt Trump.
1978 var stålstaden Mingo Junction inspelningsplats för filmen "The Deer Hunter".
"Ångan steg från stålverket och det var full trängsel på huvudgatan. I dag är alla affärer igenbommade och det är bara två män ute", skriver Gad och Stranne.
Så ser det ut i stora delar av USA. Massor av industrijobb har försvunnit. Tidigare livaktiga samhällen är på dekis. Många människor har tappat hoppet och framtidstron. Och många av dem har röstat på Trump.
Jag tror inte för ett ögonblick att Trump har lösningen på deras problem.
Men utvecklingen beskriver farorna med en hög arbetslöshet och att lämna människor åt sitt eget öde. Om demokratin inte levererar jobb och trygghet så skapas grogrund för politiker som Donald Trump.
Det är en signal till Sverige, EU och hela den industrialiserade världen.
Fri handel och öppenhet mellan världens länder är bra. Men det gäller också att politiken har verktyg för att hantera den ökade omvärldskonkurrens som blir följden. När gamla jobb försvinner så behövs arbetsmarknads- och näringspolitik som ger människor och regioner möjligheter att ställa om till det nya. Då behövs A-kassa och arbetsmarknadsutbildning.
Det är även minnesbetan för Stefan Löfven, Johan Pehrson, Annie Lööf och andra som vill undvika en "Trumpifiering" i Sverige.
Det räcker inte att tro på gud och marknaden, som i USA. Det behövs först och främst politik som ser till att skapa trygghet och framtidstro när arbetsmarknaden och världen förändras.