En historisk kongress

Socialdemokraterna valde att ställa om istället för att ställa in.

Årets socialdemokratiska distriktskongress i Norrbotten genomfördes i digitala former. 113 ombud, utspridda i sina hemkommuner runtom i länet, diskuterade med varandra och fattade beslut på distans.

Årets socialdemokratiska distriktskongress i Norrbotten genomfördes i digitala former. 113 ombud, utspridda i sina hemkommuner runtom i länet, diskuterade med varandra och fattade beslut på distans.

Foto: Jonny Vikström

Ledare2020-04-07 04:20
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Årets S-distriktskongress i Norrbotten blev annorlunda. Coronaviruset satte stopp för den planerade samlingen i Gällivare.

Men istället för att ställa in valde partidistriktet att ställa om och genomföra kongressen i digitala former – en historisk händelse.

113 ombud, utspridda i sina hemkommuner runtom i länet, diskuterade och fattade beslut på distans. 

Under kongressen medverkade även landsbygdsminister Jennie Nilsson med ett anförande. Det blev ett tal starkt präglat av coronakrisen. Hon pekade på alla krispaket och dextraordinära insatser som nu görs.

"Bland annat tillförs 22 miljarder kr mer till landets kommuner och regioner redan i vårändringsbudgeten", berättade Nilsson.

Huvudnumret under kongressen blev beslutet om att "Norrbottenslinjen" – ett dokument som sammanfattar S-distriktets viktigaste krav när det gäller infrastruktur, utbildning, markfrågor, bostadsbyggande och andra politikområden.

"Marknadslösningar blir aldrig svaret på rätten till bredband eller medborgarnära service i ett glesbygdslän som Norrbotten", underströk Fredrik Lundh Sammeli, S-distriktets ordförande, i ett kort anförande.

Det är ord som tål att påminnas om både under och efter coronakrisen. 

Covid-19 har lärt oss hur viktigt det är att samhället är starkt, att sjukvården fungerar, att A-kassa och socialförsäkringar levererar trygghet, att staten lindrar följdverkningarna för krisande branscher o s v.

Men det kommer att krävas politik och samhälleliga insatser även efter krisen. Marknaden är inte svaret på allt.

Grunden för utvecklingen i Norrbotten är givetvis människorna – driftiga entreprenörer, duktiga företagare, eldsjälar i föreningslivet, kompetenta medarbetare och andra.

Men alla dessa goda krafter behöver även ett fungerande samhälle för att kunna växa, utvecklas och förverkliga sig själva. Också näringslivet är beroende av den offentliga sektorn (skolor, sjukvård, äldreomsorg, polis, infrastruktur, sociala trygghetssystem och annat).

Å andra sidan behöver samhället företag som är starka, innovativa och konkurrenskraftiga så att det genereras skatteintäkter till stat, kommuner och regioner.

Därför är det klokt att Socialdemokraterna i Norrbotten slår vakt om lagom-linjen och det blandekonomiska synsättet i sitt nya program.

Svaret på dagens och framtidens utmaningar är varken ren marknadsliberalism eller statlig kommadoekonomi. Det är mixen av ett starkt näringsliv och väl fungerande offentliga verksamheter som bygger Sverige och Norrbotten starkt.