En 80-åring som inspirerar

Jan Eliasson personifierar mycket av det bästa inom socialdemokratin.

Jan Eliasson bär alltid med sig ett exemplar av FN-stadgan i kavajfickan. Under torsdagen fyller denna S-legendar 80 år.

Jan Eliasson bär alltid med sig ett exemplar av FN-stadgan i kavajfickan. Under torsdagen fyller denna S-legendar 80 år.

Foto: Salvatore Di Nolfi

Ledare2020-09-17 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

I dag fyller tidigare utrikesministern Jan Eliasson 80 år. 

NSD:s ledarsida ansluter sig så klart till gratulanterna.

Internationalismen är en viktig del av socialdemokratin.

Det började med Hjalmar Branting, som belönades med Nobels fredspris 1921 och var starkt engagerad i bildandet av NF (Nationernas Förbund, föregångaren till FN). Sedan har det fortsatt med Olof Palme, Anna Lindh, Margot Wallström, Jan Eliasson och andra som gjort avtryck på den internationella arenan och gett röst åt Sverige i världspolitiken. 

Via Palmecenters verksamhet deltar dessutom hundratals gräsrötter i arbetarrörelsens solidaritetsarbete.

I det socialdemokratiska partiprogrammet motiveras engagemanget på följande sätt:

"Internationell solidaritet innebär att stå upp för de mänskliga rättigheterna, vidga kretsen av demokratier och ge ett tydligt stöd till de rörelser som kämpar för detta. Men det handlar också om att vidga demokratins verkningsradie över nationsgränserna. För detta krävs ett ökat globalt samarbete såväl mellan nationerna som mellan folkliga rörelser i hela världen. De internationella institutionerna måste ha kraft att kontrollera och balansera det globala kapitalet och utvecklas till redskap för demokrati, rättvisa och hållbarhet."

Jan Eliasson är en tydlig representant för dessa idéer, liksom för socialdemokratins stolta historia. 

Eliasson, som växte upp i en arbetarfamilj i Kålltorp i Göteborg, hör till dem som fick göra en klassresa tack vare de socialdemokratiska utbildningsreformerna. Som den förste i sin släkt fick han chansen att gå vidare till högre studier.

Efter universitetstiden har toppuppdragen avlöst varandra: Rådgivare hos Olof Palme, FN-ambassadör, kabinettssekreterare på UD, ambassadör i USA, ordförande för FN:s generalförsamling, utrikesminister, vice generalsekreterare i FN ...

Det är ingen dålig karriär för en arbetargrabb från Göteborg.

Under denna långa resa har dock Eliasson aldrig tappat bort sina grundvärderingar från barndomshemmet i Kålltorp. 

I sina tal återkommer Eliasson ofta till ett engelskt ordpar. Det är orden "passion and compassion" (på svenska: passion och medkänsla).

"Utan passion händer inget i livet. Men utan medkänsla (compassion) händer fel saker", brukar han säga.

Annorlunda uttryckt: Det räcker inte med att brinna för att vinna val och skaffa sig makt. Det behövs även en ideologisk kompass, en värdegrund, en idé om hur samhället ska se ut.

Den röda tråden har genomsyrat Eliassons framgångsrika karriär. Och det bör även vara en inspirationskälla och lärdom för dagens och framtidens politiker.

(Den som vill uppvakta Eliasson på hans stora bemärkelsedag kan swisha en gåva till Wateraid, 9001629.)