När jag först kom upp till Norrbotten överöstes jag av inbjudningar kring den gröna omställningen och nyindustrialiseringen.
Alla makthavare jag träffade fick något glittrande i blicken när de fick chansen att berätta om det stora som sker här i norr. Stoltheten gick inte att ta miste på.
Så småningom såg jag också bekymmersrynkor mellan de glittrande ögonen. Det är verkligen inte oproblematiskt att härbärgera stora expansioner.
Fly-in fly-out, stadsomvandlingar, bostadsbrist, omställning och dålig skatteutjämning slår mot de människor som bor och lever sina liv där den gröna omställningen görs.
”Vi måste snegla på Skellefteå och Northvolt för att dra lärdom av dem”, sa man mig. För precis som i Norrbotten så har staten lyst med sin frånvaro där.
Just nu känns det ju inte så hoppfullt att snegla på Skellefteå för att dra lärdom. Ärligt talat känns det som om allt håller på att rasa. Nej, jag tror kanske inte det, men känslan växer för varje alarmerande rubrik.
Northvolt har kantats av avslöjande om olyckor, brister i säkerheten och lönedumpning.
När det för några veckor sedan började skaka ekonomiskt så drog man i nödbromsen och satte stopp för vidare expansioner. På det följde de första beskeden om neddragningar och måndag 23 september varslade Northvolt 1 600 anställda.
Om staten varit frånvarande hitintills så borde väl ändå måndagens besked tvinga fram ett agerande?
Nja, är väl svaret. Statsministern ser vi över huvud taget inte speciellt ofta på den här sidan Dalälven så att han inte agerar är ingen överraskning.
Ett drygt dygn efter att de anställda fått varselbeskedet skriver Dagens Industri att näringsminister Ebba Busch planerar att tillsätta en krisgrupp som ska ledas av hennes statssekreterare.
Enligt Dagens Industri är näringsministern beredd att hjälpa till med allt utom statligt stöd. Eh? Så vad ska hon göra? Käcka hejarop eller peppande instagrambilder kommer inte göra någon skillnad i Skellefteå. Det är ju just statligt stöd som behövs.
Tidningens källa utvecklar med att ”inga ekonomiska stöd eller räddningspaket från statens sida är aktuella”. Nej, jag tycker inte att staten ska ösa in pengar i företaget. Men det är inte bara ett företag som drabbas – det är också människor.
Ekonomiskt stöd är precis vad som behövs för kommunen och dess medborgare som fått bära hela kostnaden vid etablering och nu drabbas av arbetslöshet.
Att konsekvent hålla tillbaka pengar från de som gör den gröna omställningen är inte bara orättvist, det riskerar hämma utveckling.
Skellefteå och Skellefteåborna behöver allt stöd de kan få. Sverige behöver en näringsminister som förstår värdet av det som produceras i norra Sverige. Inte en som hårdnackat vägrar ekonomiskt stöd.