När väljarna rankar de viktigaste frågorna inför ett val brukar sjukvården alltid ligga i topp. I en mätning från Novus säger 64 procent att sjukvården är den viktigaste frågan. Tvåa på listan är lag och ordning med 53 procent.
Många har emellertid dålig koll på vilka politiker och vilken demokratisk nivå som beslutar om sjukvården. Hälften av befolkningen vet inte vem som bär ansvaret, enligt en Novus-undersökning som SVT:s Uppdrag Granskning beställt.
Bara 47 procent vet att det är regionernas ansvar att människor ska garanteras hälso- och sjukvård. Hela 41 procent tror att det är riksdagens uppgift och 11 procent tror att sjukvården är ett kommunalt ansvarsområde.
Inte ens var femte svensk (bara 17 procent!) kan namnet på en aktiv regionpolitiker i sin egen region.
Statsvetaren Bo Rothstein beskriver med rätta regionfullmäktigevalet som "det glömda eller gömda valet".
"Man röstar men väldigt få vet vad de röstar på", säger han till SVT.
I årets valrörelse har KD-ledaren Ebba Busch gjort allt vad hon kunnat för att utnyttja denna folkliga okunskap till max.
Alla verkliga eller förmenta problem i den svenska hälso- och sjukvården skylls på socialdemokratin i allmänhet och socialminister Lena Hallengren (S) i synnerhet.
Gång på gång hamrar Busch in budskapet att KD vill korta vårdköerna. Men då är den enda rimliga motfrågan: Varför gör inte Kristdemokraterna det?
Kristdemokraterna är med och styr i 13 av landets 21 regioner – Stockholm, Uppsala, Jönköping, Kronoberg, Blekinge, Skåne, Halland, Västra Götaland, Värmland, Örebro, Dalarna, Jämtland/Härjedalen och Gotland.
I Stockholm, där 171 000 personer väntar på operation eller behandling, innehar Ebba Buschs parti den tunga posten som vårdutvecklingsregionråd.
Totalt är Kristdemokraterna ansvariga för sjukvården för 77 procent av Sveriges invånare.
Faktum är att det sedan valet 2018 finns bara en region, Västerbotten, som har rödgrönt styre (S, V och MP).
Därför är Buschs attacker mot sjukvårdspolitiken i realiteten ett angrepp på hennes egna partivänner och borgerliga kollegor i regionstyrena. Det är nämligen de som äger det politiska ansvaret för att tusentals svenskar får stå i vårdköer "olagligt länge", som KD skriver i sin valpropaganda.
Men det skulle KD-ledaren naturligtvis aldrig medge. Istället fortsätter hon att slugga vilt mot Socialdemokraterna och förlita sig på att väljarnas okunskap om regionvalen ska ge nya röster till Kristdemokraterna och högerblocket.
Hur långt denna KD-taktik kommer att räcka i söndagens val återstår att se. Men den är under inga omständigheter vacker att skåda. Det är politiskt fulspel på högsta nivå.