Det finns ingen anledning att måla vissa potentater på väggen. Men förra veckans rubriker om åtta covid-19-relaterade dödsfall på äldreboendet Tallviksgården i Överkalix är omskakande och borde föranleda eftertanke hos alla och envar i vårt avlånga land.
Åtta covid-19-döda i lilla Överkalix, en kommun med bara 3 300 invånare, är ingen liten sak. Det är som om äldreomsorgen i betydligt större Luleå helt plötsligt skulle drabbas av 190 dödsfall. Eller som om äldreomsorgen i Stockholms stad fick ett stort covidutbrott med 2 400 döda som omedelbar följd.
Händelserna på Tallviksgården är en påminnelse om att pandemin inte är över bara för att det svenska samhället lättar på restriktionerna 29 september och att det återigen blir möjligt att gå på ishockeymatcher, teater eller konserter.
Smittan finns kvar i samhället – och i synnerhet åldringar och människor med vissa allvarliga hälsoproblem riskerar fortfarande att drabbas mycket hårt av covid-19.
Därför gäller det att Folkhälsomyndigheten, regioner, kommuner och andra fortsätter att trycka på vikten av vaccinering.
Vid en internationell jämförelse har vaccinationsarbetet i Sverige nått goda resultat. I fredags hade över 7,1 miljoner svenskar fått sin första vaccindos mot covid-19. Det motsvarar 83,4 procent av befolkningen i åldern 16 år och uppåt.
Samma dag hade dessutom nästan 6,5 miljoner fått den andra dosen, vilket motsvarar 75,9 procent av samma befolkningsgrupp.
Men det betyder å andra sidan att nästan 17 procent av svenskarna i åldern 16 år och uppåt inte tagit någon dos alls, trots månader av massiv samhällsinformation om covid-19-vaccinet.
Extra allvarligt är det också att en del av dessa ovaccinerade själva arbetar i vård och omsorg. 27 september skrev Dagens Nyheter om en enkät som visar att tio procent av Vårdförbundets medlemmar är ovaccinerade!
Ett par rutinerade sjuksköterskor, som intervjuas i DN-artikeln, visar tacksamhet mot alla de vaccin som finns – mot mässling, polio, tbc och covid-19. Men de konstaterar att det nu växer upp en ny generation med helt andra åsikter.
Därför behövs uppenbarligen nu en generaldebatt på lokal nivå inom svensk sjukvård och äldreomsorg.
Det får inte uppfattas som tabu, känsligt eller integritetskränkande att ta en allvarlig diskussion med dem som ännu inte vaccinerat sig. Det är faktiskt betydligt värre om åldringar, sjuka och sköra människor riskerar att mötas av ovaccinerade sjuksköterskor och undersköterskor.