Det väntar blod, svett och tårar

Krispaketet kan bara mildra konsekvenserna. Både människor och företag kommer att drabbas mycket hårt under de kommande månaderna.

Per Bolund (MP), Mats Persson (L), Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C) presenterade krispaketet under måndagens presskonferens.

Per Bolund (MP), Mats Persson (L), Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C) presenterade krispaketet under måndagens presskonferens.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-03-16 11:42
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Ingen kan säga något annat än att måndagens krispaket är mycket kraftfullt. 

I SVT:s Agenda i söndags talade tidigare finansministern Anders Borg (M) om att det kunde behövas satsningar på omkring 30 miljarder kronor för att möta coronakrisen. Men regeringen och samarbetspartierna C och L föreslår ett paket som är tio gånger så stort!

Det handlar om åtgärder på uppemot 300 miljarder kronor. 

• Ett nytt system för korttidspermittering införs. Det kan minska företagens lönekostnader med upp till 50 procent. Systemet börjar gälla omedelbart.

• Vidare tar staten tar över sjuklöneansvaret från företagen i två månader. Det beräknas i normalfallet kosta minst två miljarder per månad, men kan kosta mer nu, enligt Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

• Krispaketet innehåller också en likviditetsförsäkring som innebär att företag, som är seriösa och inte har skatteskulder till staten, kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt.

Det är extraordinära åtgärder, minst sagt. Men det krävs exceptionella insatser för att hantera en exceptionell situation. 

Vid presskonferensen underströk emellertid Emil Källström (C) samtidigt något viktigt.

"Vi ska inte luras. Vi kommer att kunna kompensera alla företag eller hushåll för allt", sa han.

Det är ett budskap som kommer att behöva upprepas många gånger under den närmaste tiden. 

Coronautbrottet är ännu bara i sin början i Sverige. Många – både enskilda människor och företag – kommer att drabbas mycket hårt framöver. Det kommer att bli blod, svett, tårar och många uppoffringar.

Krispaketet och andra statliga insatser kan mildra effekterna av coronakrisen. Men det kommer ändå att bli dramatiska följdverkningar.

Till skillnad från många andra länder, exempelvis hårt drabbade Spanien och Italien, har dock Sverige betydligt bättre ekonomiska förutsättningar att möta krisen.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har sett till att spara i ladorna under de goda åren. Sverige har goda statsfinanser och den lägsta statsskulden sedan 1977, vilket gör det möjligt att agera snabbt och resolut i nuläget.

Inte sällan har Andersson och regeringen fått kritik för sin strama budgetpolitik. Men nu borde alla och envar se värdet av att Sverige har en finansminister som håller hårt i pengarna. 

Det ger ett helt annat handlingsutrymme när krisen verkligen slår till.