Mycket står på spel

Det som sker i riksdagshuset är ingen skenfäktning eller skuggboxning.

"Det som sker i riksdagshuset under onsdagen är ingen skenfäktning eller skuggboxning. Det handlar om konkreta sakfrågor och människors vardag", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.

"Det som sker i riksdagshuset under onsdagen är ingen skenfäktning eller skuggboxning. Det handlar om konkreta sakfrågor och människors vardag", skriver NSD:s politiska chefredaktör Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-11-23 16:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Det blir en spännande onsdag i riksdagshuset. 

Kl 09:00 ska riksdagen ta ställning till talmannens förslag till ny statsminister – Magdalena Andersson (S). 

Några timmar senare är det dags för riksdagen att besluta om den S-ledda minoritetsregeringens budgetproposition. Mot förslaget står en M/KD/SD-reservation.

Inte sällan framställs denna politiska process som ett simpelt spel. Moderatledaren Ulf Kristersson har till och med beskrivit den som "ett spektakel". Men det som sker i riksdagshuset är inte skenfäktning eller skuggboxning.

Det gör skillnad för vanligt folk runtom i landet vem som styr och vilken budget som går segrande ur striden.

Tag bara högerpartiernas förslag om att skrota investeringsstödet för bostadsbyggandet, som NSD:s ledarsida uppmärksammade redan 17 november. 

"Utan investeringsstödet kommer bostadsbyggandet att minska kraftigt i hela landet. Sveriges politiker, oavsett partitillhörighet, måste inse att investeringsstödet är helt avgörande för att bygga bort bostadsbristen", larmar nu fastighetsbolaget Botrygg, Byggnadsarbetarförbundet och Hyresgästföreningen i en gemensam debattartikel i Dagens Industri 23 november.

Eller tag den så kallade "funkisskatten", det vill säga en högre beskattning av inkomst från sjukersättning än löneinkomst.

"Att nu M, KD och SD vill införa en ny funkisskatt visar på en uppfattning om att människor har olika värde. Det kan vi aldrig acceptera. Att inte kunna arbeta på grund av funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom och därför tvingas att leva i fattigdom är inget eget val”, säger Elisabeth Wallenius, ordförande i Funktionsrätt Sverige.

Eller tag M/KD/SD:s förslag till neddragningar till arbetsmarknadspolitiken. 1,5 miljarder kr mindre till extratjänster begränsar möjligheterna att skapa meningsfull sysselsättning för de grupper som befinner sig allra längst från arbetsmarknaden. 

Fler kommer att passiviseras istället för att få del av en aktiv arbetsmarknadspolitisk insats som gör att de kommer ut i arbetslivet.

Kort sagt: Politik är på riktigt, ingen såpopera eller underhållningsindustri.

Dagens riksdagsbeslut handlar om 27 statliga utgiftsområden, om ramarna för 250 statliga myndigheter, om villkoren för 290 kommuner och 21 regioner, hur det ska gå med byggandet av studentlägenheter, A-kassan, sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen och en massa annat.

Det handlar ytterst om sakpolitik och konkreta vardagsfrågor för många människor i vårt avlånga land.