2024 firar föräldraförsäkringen 50 år. Redan från början hade bägge föräldrarna rätt till lika många dagar med föräldrapenning och man kunde avstå dagar till varandra.
Det första året, 1974, var dock uttaget allt annat än jämställt. Mammor tog ut 99,5 procent av alla föräldradagar medan pappor tog ut endast 0,5 procent.
I en omtalad kampanj i slutet av 1970-talet gjorde Försäkringskassan allt vad den kunde för att även papporna skulle se fördelarna med föräldraledighet.
Tyngdlyftaren Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren poserade på affischer tillsammans med sin son för att understryka att det är manligt att vara föräldraledig och ta hand om sina barn.
Så småningom kom en del resultat. Fler män upptäckte föräldradagarnas värde – att de var till nytta och glädje för både dem själva och deras barn.
Men fortfarande, snart fem decennier senare, återstår en lång väg att vandra innan vi kan tala om ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen.
En stor andel av barnen som föddes 2017 har en pappa som bara använt en bråkdel av dagarna i föräldrapenningen. En tredjedel av barnens fäder har använt färre än 30 dagar och hela 18 procent av barnen har pappor som har tagit ut noll dagar, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
18 procent! Det är alltså nästan vart femte barn som inte har haft en endaste föräldradag tillsammans med sin pappa, trots att 90 dagar i föräldraförsäkringen sedan 2016 är reserverade för vardera föräldern.
Sverige brukar varje år hamna på första plats när EU-organet Eige rankar jämställdheten i de 27 medlemsländerna. Siffrorna från ISF visar dock att det finns massor kvar att göra för jämställdheten även i Sverige.
Ett tänkbart steg vore att göra som Island, som införde en tredelad föräldraförsäkring redan år 2000. Det innebär att en tredjedel av föräldraförsäkringen öronmärks för pappan, en tredjedel för mamman och att föräldrarna gemensamt bestämmer vem som tar ut den sista tredjedelen.
En sådan förändring utreddes även i Sverige 2005. Men den dåvarande S-regeringen avstod från att gå fram med ett skarpt förslag, eftersom det upplevdes som politiskt kontroversiellt, och under hela den borgerliga regeringsperioden 2006-2014 var det mer tal om Kristdemokraternas vårdnadsbidrag än att göra föräldraförsäkringen mer jämställd.
ISF:s rapport visar dock att det är hög tid att aktualisera förslaget om en tredelad föräldraförsäkring på nytt. Statistiken talar ett tydligt språk. Utvecklingen mot att dela lika på föräldrapenningen och ge alla barn lika rätt till sina bägge föräldrar går för långsamt.