Att göra vad som krävs

Gängkriminaliteten är ett samhällsproblem. Men det behövs också ett mått av sans och balans i debatten.

Gängkriminaliteten och skjutningarna är ett samhällsproblem. Men det är samtidigt viktigt att behålla proportionerna i debatten. Risken att utsättas för brott i Sverige är fortfarande liten.

Gängkriminaliteten och skjutningarna är ett samhällsproblem. Men det är samtidigt viktigt att behålla proportionerna i debatten. Risken att utsättas för brott i Sverige är fortfarande liten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ledare2021-12-15 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

”Vi ska säga som det är och göra vad som krävs." 

Det var ord som Magdalena Andersson (S) upprepade flera gånger under den socialdemokratiska partikongressen i Göteborg 3-7 november. Budskapet återkommer även i hennes regeringsförklaring – i synnerhet när det gäller kampen mot gängkriminaliteten, våldet, skjutningarna och segregationen.

Hon pekar på att fram till i november har 290 skjutningar ägt rum i landet i år. De har kostat 42 människor livet. Många av dem var unga pojkar.

"Det grova våldet är ett gift som hotar hela vår samhällsgemenskap. Det undergräver tilliten mellan människor och det urholkar framtidstron", understryker Magdalena Andersson.

Sedan regeringsskiftet 2014 har det skett en hel del för att komma till rätta med den grova brottsligheten. Fler än 70 straff har skärpts. Ett 30-tal gärningar som tidigare inte var straffbara har kriminaliserats. 

Målet om 10 000 fler polisanställda till 2024 är på god väg att nås. Hittills har det blivit ungefär 7 000 fler polisanställda i Sverige – därav 360 i Polisregion Nord.

I sin regeringsförklaring vill Andersson gå vidare med fler insatser. Hon vill skärpa straffen för gängrelaterade brottslighet ytterligare.

Straffen för mened, övergrepp i rättssak och skyddande av brottsling ska skärpas. Vittnen ska inte hotas till tystnad utan få det stöd de behöver för att i trygghet fullgöra sin plikt.

Det ska bli lättare att häkta personer som misstänks för allvarliga brott. Straffrabatten för unga mellan 18 och 20 år som begår allvarliga brott tas bort. "Påföljd ska bättre återspegla brottslighetens allvar, även när det gäller unga", anser Magdalena Andersson.

Vidare trycker hon på betydelsen av sociala förebyggande insatser.

"Medlemmar i gäng och ungdomar i riskzon ska i högre utsträckning omhändertas och bli föremål för sociala åtgärder. En ordning med statliga ungdomskriminalitetsnämnder liknande den danska modellen ska utredas", säger Andersson. 

Det är skarpa förslag som visar att Andersson och S-regeringen menar allvar. Hon är verkligen beredd att vända på alla stenar och göra allt vad som krävs för att komma till rätta med gängen.

Mitt i allt detta är det dock viktigt att behålla proportionerna. Skjutningarna och gängen är ett reellt problem för människorna i de utsatta områdena. Men risken för att utsättas för brott i Sverige är fortfarande liten. 

Det är alltjämt en vinstlott att födas och växa upp i ett demokratiskt välfärdsland som Sverige. Ibland kan det vara värt att påminna om det i alla affekterade diskussioner inför valåret 2022. 

Det skadar faktiskt inte med ett litet mått av sans och balans i debatten om kriminaliteten.