Sommaren närmar sig och med den också bärsäsongen, en fin tid i norr.
Tyvärr brukar dock denna tid förmörkas av rapporter om utländska bärplockare som utnyttjas hänsynslöst av skrupelfria arbetsgivare.
Fattiga människor utlovas goda inkomster och bra boendeförhållanden för att jobba några månader i Sverige. Men i många fall blir det precis tvärtom. I princip varje sommar kan vi läsa nya artiklar om människor som behandlas illa.
I Dagens Arena skriver frilansjournalisten och författaren Mats Wingborg, som följt utvecklingen under många år, om obetalda löner, om bärplockare som tvingas ta lån till höga räntor för att finansiera vistelsen i Sverige och om trassel med transporter och boenden.
Från det svenska samhället har tagits flera initiativ för att komma åt eländet. Den tidigare S-regeringen låg inte på latsidan.
Bland annat har sanktionsavgifterna för arbetsgivare som utnyttjar arbetskraft fördubblats. Vidare har ett nytt brott, människoexploatering, införts i brottsbalken. Dessutom genomför myndigheterna fler kontroller under sommarperioden.
Inför årets bärsäsong har även Länsstyrelsen i Norrbotten tagit fram ett dokument med fakta, information och råd.
Länsstyrelsen pekar ut Älvsbyn som ett bra exempel på hur man kan arbeta brottsförebyggande och för att de utländska bärplockarna ska få ett bra lokalt mottagande.
Kommunen samordnar insatser enligt en samverkansmodell. Det genomförs gemensamma inspektioner av förläggningsboenden gällande exempelvis brandskydd, miljö- och hälsofrågor samt livsmedelshantering. Även räddningstjänst, lokalpolis och individ- och familjeomsorgen medverkar.
Eftersom inspektionerna genomförs i god tid, hinner företagen åtgärda eventuella brister innan bärplockarna kommer till Sverige.
Det är givetvis en gigantisk uppgift att komma åt alla skumraskfigurer i en glesbebyggd och vidsträckt region. Det finns tusentals mil av allmänna och enskilda vägar att bevaka i de norrbottniska skogarna.
Men det går inte att blunda för problemen. Konsekvenserna är allvarliga.
Redan utsatta människor kommer i kläm. Samtidigt drabbas en massa seriösa bärföretag som följer svenska lagar och avtal. Det sker en snedvridning av konkurrensen, som innebär att schyssta och laglydiga aktörer riskerar att slås ut av rena skurkföretag.
Därför behövs krafttag från myndigheter och kommuner.
Även den norrländska glesbygden är en del av det svenska rättssamhället. Regionen ska inte vara laglöst land under bärsäsongen.