Bra markering av Zlatan

Det röda strecket synliggör problemet.

Det röda strecket i Zlatans ansikte är en viktig markering, konstaterar NSD:s Olov Abrahamsson.

Det röda strecket i Zlatans ansikte är en viktig markering, konstaterar NSD:s Olov Abrahamsson.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2020-11-25 06:01
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Under helgens matcher i den italienska fotbollsligan hade Zlatan Ibrahimovic och andra spelare ett rött streck på ena kinden. 

Det röda strecket är en del i kampanjen för att synliggöra mäns våld mot kvinnor och för att uppmärksamma att det är ett stort problem i Europa och världen.

Fotbollsspelarnas manifestation inföll helgen före FN:s dag för avskaffande av mäns våld mot kvinnor, den 25 november, också kallade Orange Day. 

Sedan 1999 använder FN denna dag för att påminna världen om detta enorma problem.

”Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor”, skriver UN Women.

Att det är Orange Day märks också under Europaparlamentets pågående session i Bryssel.

Heléne Fritzon, Evin Incir och andra socialdemokratiska Europaparlamentariker konstaterar att det fortfarande är sex EU-länder som ännu inte ratificerat den så kallade Istanbulkonventionen, Europarådets avtal om våld mot kvinnor.

Starkast har motståndet varit i Ungern, Tjeckien, Slovakien och Bulgarien. 

Så sent som i maj gjorde Ungern och den ärkekonservative Viktor Orbán tummen ned för Istanbulkonventionen.

Istället röstade landets parlament för en deklaration som utpekar konventionen som ett stöd för ”destruktiv genusideologi”!

”Det är extremt farligt i ett läge när antalet rapporterade fall av våld i hemmet har dubblats i Ungern sedan covid-19-nedstängningen inleddes”, markerar helt riktigt människorättsorganisationen Amnesty International.

Även i ett jämställdhetsinriktat land som Sverige fortsätter våldet mot kvinnor att vara ett samhällsproblem.

Visserligen har det dödliga våldet i nära relationer minskat med ungefär 20 procent sedan början av 2000-talet, enligt rapporterna från Brottsförebyggande rådet (Brå). Samhällets insatser har gett effekt – i kombination med att fler kvinnor blivit ekonomiskt oberoende, skaffat sig egen försörjning och tagit sig ur destruktiva förhållanden. 

Det betyder dock inte att mäns våld mot kvinnor upphört att vara ett problem i Sverige.

År 2019 misstänktes 6 110 personer för misshandel mot en kvinna (18 år eller äldre) som de hade eller tidigare hade haft en när­stående parrelation med. Av de misstänkta personerna var 5 940 män, enligt Brå.

Mörkertalet är sannolikt också stort eftersom en stor andel våldsutsatta aldrig anmäler de övergrepp som de utsätts för i en nära relation.

Därför finns sannerligen skäl för manifestationer på fotbollsplaner och i andra sammanhang denna Orange Day, liksom andra dagar. Vi lever alltjämt i en värld där män slår kvinnor.