Oscar von Sydow var statsminister och ledde en ”fackmannaregering” under åtta månader 1921.
Det finns inte så mycket att säga och skriva om von Sydows korta statsministertid. Han satte fler spår i verkligheten som landshövding i Norrbotten 1911–1914 och framför allt i Göteborg 1917-1934.
Men von Sydows korta regeringsinnehav förknippas i alla fall med en central politisk fråga. 7 maj 1921 beslutade riksdagen att avskaffa dödsstraffet i Sverige i fredstid.
Visserligen hade von Sydow fått ärva frågan från den tidigare liberalsocialdemokratiska regeringen som beställde en utredning redan 1919. Det var dock von Sydow som la propositionen på riksdagens bord.
Det innebär att Oscar von Sydows kortvariga regeringsinnehav ändå förtjänar en plats i historieböckerna. Avskaffandet av dödsstraffet gjorde Sverige till ett bättre och mer humanistiskt samhälle.
Det är bara att titta sig runt i världen. Länder som tillämpar dödsstraff är inte tryggare samhällen. Till exempel är antalet mord och grova våldsbrott högre i USA än i EU, trots att USA tillämpar dödsstraff och betydligt hårdare fängelsestraff än EU-länderna.
Det tyder på att dödsstraffet snarare tenderar till att brutalisera samhällen i stället för att avskräcka från grova brott.
När staten inte känner respekt för människoliv, så minskar sannolikt även respekten för människoliv bland vanliga medborgare.
Därför finns skäl att ibland skänka en tacksamhetens tanke till von Sydow och riksdagsbeslutet 1921. Det stärkte människovärdet i Sverige.
Det återstår dock en lång väg att vandra innan dessa humanistiska principer fått genomslag i hela världen.
Den senaste årsrapporten från Amnesty visar visserligen att avrättningarna i världen minskade under 2019.
Antalet bekräftade avrättningar minskade från minst 690 under 2018 till minst 657 under 2019, vilket är den lägsta siffran på ett decennium.
Amnestys statistik visar dock inte hela sanningen. I siffrorna ingår inte Kina, där Amnesty tror att antalet avrättade kan räknas i tusentals. Informationen från länder som Iran, Nordkorea och Vietnam är också starkt begränsad.
Hoppingivande är att flera länder avskaffat dödsstraffet under de senaste åren – till exempel Fiji, Madagaskar, republiken Kongo, Surinam, Mongoliet och Burkina Faso.
I dag har hela 106 länder (majoriteten av världens stater) vänt ryggen mot dödsstraffet för gott. Men situationen i stora länder som Kina, Iran, Saudiarabien, Irak och Egypten är tyvärr inte lika positiv. Där fortsätter regimerna att tillämpa detta i grunden omänskliga straff.